Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike posebnim merama sveden je na minimum, kazala je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

Jovanović je za TV Prva rekla da se to „u jednom trenutku mora dogoditi“, ali da se radi na pripremi za takvu situaciju tako što se primenjuju lične zdravstvene mere, koje bi odložile ili čak sprečile da dođe do zaraze medicinskih radnika.

Ona je navela da se moraju sprovoditi sve mere dezinfekcije u svim zdravstvenim ustanovama.

Na pitanje da li se testiraju zdravstveni radnici, Jovanović je kazala da se medicinski radnici testiraju kao i svi drugi građani i da nisu posebno testirani.

Ona je navela da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet jer su na prvoj liniji susreta sa zaraženima i s potencijalnim zaraženima.

Rekla je da će plan za testiranje „u jednom trenutku biti značajan“, ali da su za sada testirani ukoliko su imali simptome.

Govoreći o načinima na koje će se dolaziti do kontakata zaraženih pacijenata, Jovanović je kazala da u Srbiji postoji 25 službi epidemiološke zdravstvene zaštite i da sve one rade prema istoj metodološkoj praksi i proceduri.

Krizni štab razmatrao nove mere i procedure

Jovanović je rekla i da je danas Krizni štab razmatrao procedure i protokle koji će biti u primeni u narednom periodu, s ozbirom na povećan broj slučajeva pozitivnih na COVID 19 i povećan broj građana sa simptomima zaraze koronavirusom.

Ona je rekla da se u rad uključuju domovi zdravlja koji će intenzivno pregledati građana kod kojih postoje simptomi.

“Oni će sad moći, umesto da se javjalju kol centrima, da dođu u delove domova zdravlja koji su označeni za ovu vrstu simptoma i da ih lekar u tim zdravstvenim ustanovama pregleda”, kaže Jovanović.

Kako je rekla, najčešće će se raditi analiza krvi, po proceni lekara i rendgen pluća, a radiće se i epidemiološka procena i pratiće se kontakti sa kojima je bila osoba pozitivna na korona virus.

„U prethodnom periodu su testirane samo osobe sa izraženim simptomima, poput povišene temperature iznad 38,5 ili 37,5“, kaže Jovanović i navodi da Srbija prati preporuke SZO o povećanom broju testiranja, da se sada testirjau i građani koji nisu bili u zaraženim područjima u inostranstvu.

Naglasila je da važna trijaža na nivou domova zdravlja, ali i precizirala da bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram