Foto:Zoran Lazarević

Poznati kragujevački i srpski karikatuirista Milivoje Obrenovioć Lija, preminuo je danas iznenada u 67 godini. Lija je bio jedini karikaturista u Srbiji, koji je decenijama izrađivao 3D karikature – figurine od beolina. Iz njegove radionice, izašlo je na desetine figura svetskih i domaćih pop ikona, kao i mnoge ličnosti iz sveta sporta, politike i umetnosti .

Urbana legenda grada Kragujevca i jedinstveni umetnik Milivoje Obrenović Lija, skoro tri decenije bavio se portretnom karikatuirom, a od 1996. i izradom 3D karikatura od beolina, specifične mase za oblikovanje. Među njegovim radovima najbrojniji su prikazi ličnosti iz sveta sporta, kulture, politike i estrade.

Obradio je i izvajao neke od najvećih svetskih zvezda poput Stonsa, Dalija, Endija Vorhola, Van Goga, Leonarda i Monalize, kraljice Elizbete, Majkla Džeksona, Prislija, Merlin Monro, Hendriksa, Edi Marfija, Šon Konerija, Džek Nikolsona…

Foto:Slavoljub Radojević

Ovaj jedinstveni umetnik, koji je ovekovečio najpoznatije svetske zvezde, prošle godine je u rodnom Kragujevcu u objektu nekadašnje ambulante u sklopu Zavoda za ispitivanje oružja i municije, otvorio Muzej karikature u kome su izloženi njegovi radovi.

Pored Rolingstonsa, koje je radio u više verzija, Morisona, Dejvida Bouvija, Majkla Džeksona, Bore Čorba… mnogi njegovi radovi odlazili su direktno u privatne kolekcije, Vlade Divca, Gorana Bregovića, Emira Kusturice, sa kojim je sarađivao na pank operi ‘’Dom za vešanje’’, zatim, Novaka Đokovića, Stefana Milenkovića, Vlade Veličkovića, Nikole Kusovca, Zvonka Bogdana, Bore Dugića, Ivana Ivanovića.

Foto:Privatna arhiva

Milivoje Obrenović Lija bio je član ULUPUDUS-a od 2007. godine, a u karijeri je imao 15 samostalnih izložbi. Njegove karikatuire učestvovale su i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i širom sveta, a za svoj umetnički rad osvojio je veliki broj nagrada, od kojih pet na uglednim međunarodnim salonima karikature.

Foto:Privatna arhiva

Njegovi radovi danas se nalaze i u privatnim kolekcijama i galerijama širom Amerike, Kanade, Švedske, Nemačke, Švajcarske, Poljske, Italije, Belgije, Norveške, Australije, Austrije, Slovenije, Rumunije i Bugarske, a sem u Srbiji njegove figurine bile su izložene u Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švajcarskoj.

Foto:Privatna arhiva

Vreme i mesto sahrane likovnog umetnika Milivoja Obrenovića Lije biće naknadno objavljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar