Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Cela Srbija je, zahvaljujući čuvenom stolaru Miletu koji pomaže siromašnoj i ugroženoj deci, čula za malog Ivana, dečaka iz Bačkog Gradišta kog je majka ostavila u četvrtom mesecu života zbog bolesti koju je imao. Nažalost, hrabri i neustrašivi dečak preminuo je jutros u svojoj trošnoj kući u kojoj je živeo sa ocem, bakom i dekom.

Stolar Mile je prošle godine na svojoj stranici na Fejsbuku objavio potresne slike iz doma jedne porodice koja jedva preživljava.

Pored jako teških uslova u kojima žive, njegove suze izazvao je maleni dečak Ivan sklupčan u sklepanim kolicima, koji je bolobao od od dispraksije, zbog čega ga je majka ostavila kada je imao samo četiri meseca.

Mile ga je posećivao, zasmejavao ga i provodio vreme s njim, a tada je uputio apel celoj Srbiji da ne zaboravi Ivana i da mu svi zajedno obezbedimo neurološka kolica koja su mu bila potrebna zbog njegovog zdravstvenog stanja. Nažalost, Ivan je jutros rano preminuo.

To je za Nova.rs potvrdila njegova baka Huska Iren.

PROČITAJTE JOŠ:

„Otišao je moj Ivan, odmorio se. Jutros tačno u pet sati i petnaest minuta je izdahnuo. Umro je u svojoj kući. Počeo je da povraća, dobio je visoku temperaturu, onda je hrčao, njegovo telo je odzvanjalo… Unela sam ga u kupatilo da ga umijem i on je umro na mojim rukama“, kaže baka malog Ivana.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Kaže da je odmah pozvala službu hitne pomoći, ali Ivanu nije bilo spasa.

„Nismo uopšte slutili da može do ovoga doći. Imao je temperaturu i ranije i tada ga uvek okupam, dam mu lek i sve bude u redu. Ovaj put je bilo drugačije. Kao da je predosetio, celu noć nije spavao. Pozvala sam odmah hitnu pomoć, ali nisu odmah došli. Rekli su da sačekam da naši lekari u Bačkom Gradištu počnu da rade u sedam sati. Eto, tako je bilo“, priča ona.

Počeo da priča

Dečak je imao dispraksiju odnosno poremećaj razvojne koordinacije koji utiče na grube i fine motoričke sposobnosti. Nije hodao, nije pričao, niti je sam mogao da jede.

Uglavnom je boravio na krevetu i u improvizovanim i sklepanim kolicima.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Ipak, njegova baka kaže da je prethodnih meseci bio znatno bolje nego prošle godine.

„Jeste, bilo mu je bolje. Naravno, nije mogao ništa sam, ali je bio nasmejan, nešto bi mi pričao, okretao se… Ja sam se brinula o njemu. Mnogo nam je pomogao Mile, hvala mu do neba i svim ljudima koji su nam dolazili. Ivan je primao tuđu negu i pomoć, od toga sam ga negovala. Ivo moj, u septembru bi napunio šest godina. Ode mi prerano“, kaže uplakana baka.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Ivana je, podseća baka, ostavila majka kada je imao svega četiri meseca.

„Nije ga želela zbog dijagnoze. Ja sam ga odgajila kao da sam ga rodila. Sve sam mu blendirala, spremala mu kašasto da može da guta. Tu je i moj muž, sin… On radi s vremena na vreme, kad može. Biće nam teško bez Ivana, navikli smo se na njega. Ostade prazna kuća bez njega. Bog je tako odredio“, priča baka.

Foto:preuzeto od facebook.com/StolarMileRakovac

Stolar Mile, Ivanov anđeo čuvar, saopštio je na Fejsbuku da je „preminuo mali Ivan, dečak zbog kojeg smo na noge podigli ceo region“.

„Nemam mnogo reči kojima bih bilo šta dalje mogao govoriti. Kroz mnogo muka i stradanja sam sa mnogim porodicama prolazio, ali ovako nešto me bukvalno sruši i stvara mešavinu tuge i besa na samog sebe jesam li bar ja mogao više učiniti… Putuj mali dečače do svog oblaka koji će te odvesti na neko bolje i lepše mesto bez bola i patnje. Iskreno saučešće porodici…“, napisao je on.

BONUS VIDEO: Irena je za godinu dana dobila pet novih dijagnoza: Ovu mamu šestogodišnje devojčice srpsko zdravstvo ponovo je izneverilo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare