Dušan Sikimić Foto: Privatna arhiva

U Beogradu je posle jednogodišnje borbe sa opakom bolešću preminuo Dušan Sikimić, jedan od najpoznatijih IT stručnjaka u sektoru bankarstva i prometa platnim karticama.

Sikimić je rođen 1975. godine u Beogradu, detinjstvo i mladost proveo na Banovom brdu (škola „Banović Strahinja“) da bi po završetku XIII gimnazije počeo da studira psihologiju. Međutim, interesovanje za nove tehnologije, posebno za sisteme beskontaktnog plaćanja, doveli su do toga da je sa 21 godinom života postavljen za direktora razvoja u beogradskom ogranku kompanije Dajners klub internacional.

Na tom mestu proveo je više od deceniju i po i stekao nesumnjivi ugled među IT stručnjacima, bankarima i poslovnim ljudima. Učesnik je mnogobrojnih seminara i konferencija posvećenih unapređenju ovog segmenta bankarskih usluga.

Poslednjih pet godina pre nego što ga je zadesila teška bolest bio je direktor razvoja u ovdašnjem ogranku italijanske kompanije Bassilichi, koja se bavi prodajom i održavanjem bankomata i terminala za plaćanje karticama.

On sam je govorio da je “bankar postao sasvim slučajno” i da je “dušu spasavao” pišući priče, za koje su ugledni kritičari rekli da su “pisane kao da su skupljane sa svih meridijana”. Najbolje su objavljene u knjizi pod naslovom “Bajke” (“Evro book”, Beograd, 2004).

Njegove priče samo liče na bajke. Njihova publika su odrasli, a ne deca. Žanrovski šarolike, od ljubavnih preko naučnofantastičnih do istorijskih (obrađivane su i pojedine ličnosti, pa se tako može prepoznati recimo Evita Peron), sve se ipak drže univerzalnih socijalnih tema a zajednički im je samo stil. I pripadaju kratkoj formi.

“To je zato što sam kroz posao i posmatranje ljudi otkrio da je jedina prava konkurencija televizija. Otud ta forma. I nisam smatrao da bi trebalo da svoje rešenje namećem čitaocu. Mogu se čitati bilo gde a poruka svake od njih se može shvatiti na više načina, onako kako to želi bilo koji čitalac. Praktično je svakom ostavljeno na volju da odredi šta je dobro a šta loše u određenom postupku”, govorio je Sikimić.

Ispraćaj na kremaciju Dušana Sikimića je u petak 19. novembra u 10 časova i 30 minuta časova sa groblja “Orlovača”.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare