Ljiljana Bakić Foto: Privatna arhiva

Poznata arhitektica Ljiljana Bakić preminula je danas u Beogradu u 83. godini.

Ljiljana je rođena 1939. godine u Beogradu, a sa svojim suprugom i arhitektom Dragoljubom Bakićem projektovala je mnogobrojne objekte u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije i sveta.

Karijeru je počela još 1962. godine, a zaslužna je za realizaciju objekata kao što su Hala Pionir, ali i stambenih naselja Nova Galenika u Zemunu i Višnjičkoj Banji. Od 1974. do 1975. Bakić je radila na projektovanju „Instituta za rehabilitaciju od nespecifičnih plućnih bolesti“ Soko Banja. Postrojenje je izgrađeno s obzirom na potrebe pacijenata. Prema Bakić, „arhitektura je sociološki fenomen“.

Dragoljub i Ljiljana Bakić Foto: Privatna arhiva

Osim što su radili u Japanu, Švajcarskoj, Poljskoj i Venezueli, par je izgradio i nekoliko zgrada u Zimbabveu. Godine 1982. Bakić i njen suprug bili su arhitekte Kongresnog centra i Sheraton hotela u glavnom gradu Zimbabvea Harareu. Od 1994. do 2001. par je uglavnom radio iz u Hararea.

Ljiljana Bakić Foto: Privatna arhiva

Godine 1974. Bakić i njen suprug dobili su „Veliku nagradu Beogradskog arhitektonskog salona“ za dizajn sportske dvorane Pionir. Četiri godine kasnije dobili su još jednu nagradu Grand Prix za klizalište sportske arene.

Ljiljana Bakić Foto: Privatna arhiva

Pre 10 godina objavila je knjigu „Anatomiija B&B arhitekture“ u kojoj se osvrnula na svoju i karijeru muža Dragoljuba.

Još uvek nije poznato kada i gde će biti sahrana.

Bonus video: Sahranjen Vidoje Ristović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare