Foto: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Više od 15.000 građana potpisalo je za nedelju dana peticiju Udruženja građana Srbija u pokretu i zatražilo zabranu prodaju sirovog lignita.

Iz udruženja su najavili da će ukoliko skupe 10.000 potpisa predati zahtev Vladi Republike Srbije i nadležnom Ministarstvu da pokrene proces promene pravnog okvira, zabrani prodaju sirovog lignita i uvede daleko rigorozniju kaznenu politiku za kršenje ove zabrane.

Ovaj cilj su ispunili, a ukoliko još građana potpiše peticiju, tačnije 25.000 njih ekspertski tim UG Srbija u pokretu će izraditi taksativan predlog mera i predložiti ih na usvajanje Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, odnosno državnim organima. No to nije poslednji zacrtani cilj udruženja.

„Ako sakupimo 40. 000 potpisa, uputićemo zahtev Vladi Republike Srbije da izradi digitalnu platformu na kojoj će biti dostupni svi relavantni propisi kao i izveštaji organa koji sprovode inspekcijski nadzor, kako bi građani mogli i sami da provere da li proizvođači ili prodavci energenata koji kupuju poštuju zakon“, navode iz Pokreta.

Oni ističu da prema izveštaju “Hronično zagađenje uglja” svaki TWh (teravat sat) električne energije proizvedene iz uglja, u proseku nastupi 24,5 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha, 225 slučajeva teških kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i 13.288 slučajeva lakših bolesti u Evropi.

„Ove brojke su još veće kada se posmatra samo lignit, vrsta uglja koji najviše zagađuje, iz koga se proizvodi oko 70 odsto električne energije u Srbiji. Čak i ako je sirovi lignit najjeftiniji način grejanja, hajde da ne dozvolimo da postoji izbor između zdravlja i cene“, navode iz udruženja.

Peticiju možete potpisati ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar