OŠ Ribnikar godišnjica Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Danas se obeležava prva godišnjica masovnog ubistva devetoro učenika i čuvara u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Tokom čitavog dana brojnim događajima biće odata pošta nevinim žrtvama. Predviđena je prostorno-likovna instalacija ispred same škole, svojevrsni Forum i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge.

Programom pod nazivom „Buđenje“, obeležiće se prva godišnjica masovnog ubistva u OOŠ „Vladislav Ribnikar“.

Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije, saopštili su nedavno iz Multidisciplinarnog tima koji je inače zadužen i za uspostavljanje Memorijalnog centra u „Ribnikaru“.

Prekid programa: „3. i 4. maj 2023. Pamtimo“

Predviđeno je se da u 8.40, u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupe porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju.

Foto: Dragan Mujan

Inače, prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

PROČITAJTE JOŠ

U 8.41 mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone. REM je ranije uputio poziv pružaocima medijskih usluga da prekinu program tako što će zatamniti ekrane, a biće ispisan tekst: „3. i 4. maj 2023. Pamtimo“. Radijski emiteri  treba da obustave svoj program takođe na jedan minut.

Forum počinje u 9 sati

U periodu od 09.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od 09.00 do 19.00 na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

Kraj programa na Tašmajdanu

U 20.00 će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

U OOŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, 3. maja 2023. ubijeni su: Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53). Ranjeno je 6 osoba.

Naši Anđeli Foto:os-ribnikar.edu.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

U Duboni i Malom Orašju, 4. maja 2023. ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Ranjeno je 12 osoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar