Nenad Popović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović očekuje da bi u Srbiji, pored vakcine "sputnjik lajt", mogla da počne i proizvodnja nazalne vakcine, koja, kako navode ruski stručnjaci, pruža 100 odsto zaštite od koronavirusa ako se primi zajedno sa običnom vakcinom.

Nenad Popović je za Tanjug rekao da su u toku pregovori sa Institutom Gamaleja o proizvodnji vakcine „sputnjik lajt“ (koja se daje u jednoj dozi) i da se u martu ili aprilu očekuje dolazak direktora tog moskovskog Instituta Aleksandra Ginzburga.

„Razgovaraćemo i o proizvodnji nazalne vakcine koja će se davati kao sprej, a već su je primili brojni političari, privrednici, glumci, pevači i pokazala je izvanredne rezultate“, rekao je ministar za inovacije.

Popović dodaje da se očekuje da će do kraja aprila ili maja biti završena sva istraživanja u vezi sa nazalnom vakcinom i da će krenuti proizvodnja, nakon čega će Srbija moći da dogovori njenu potencijalnu proizvodnju.

 

Očekuje da će se stvoriti uslovi, kada počne njena proizvodnja, da Srbija kupi određenu količinu nazalnih vakcina.

„Siguran sam da će rezultati istraživanja biti dobri i da ćemo imati mogućnost da tu vakcinu proizvodimo i ovde“, rekao je Popović, koji je podsetio da je Institut Torlak do sada proizveo blizu dva miliona doza sputnjika V, što je kako je dodao, veliki tehnološki skok za Srbiju, Institut i sve koji se bave razvojem, istraživanjem i proizvodnjom.

Početak izgradnje Centra za nuklearne tehnologije do kraja godine
Popović je rekao da očekuje da do kraja godine počne izgradnja Centra za nuklearne tehnologije posvećenog medicini, dijagnostici i lečenju onkoloških bolesti.

„Centar će biti novi element u građenju mozaika kojim će Srbija imati najbolje zdravstvene usluge, a naši građani najbolju dijagnostiku, kao oni u Americi, EU“, rekao je Popović i dodao da će taj centar, najmoderniji u Evropi, biti zajednički projekat Vlade Srbije i najveće ruske korporacije „Rosatom“, lidera u lečenju onkoloških bolesti.

Naglasio je da će centar koristiti i svi domaći univerziteti, posebno posvećeni nuklearnim tehnologijama i istraživanjima novih materijala.

Mađarska i Bugarska su, kako kaže, već izrazile želju da njihovi naučnici i istraživači budu korisnici centra.

Ministar je naglasio da će izgradnja početi do kraja godine, uz podršku najboljih stručnjaka iz Rusije i da će trajtati tri-četiri godine.

„Biće to veliki skok za Srbiju i u naučno-istraživačkom svetu i medicinskom, pre svega u lečenju raka“, rekao je Popović i naglasio da će do kraja avgusta biti gotova studija koja će dati tačne podakte o potrebnim finansijskim sredstvima.

Bonus video: Obavezna vakcinacija u Austriji: Šta je sa Srbima koji su primili Sputnjik i Sinofarm?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)