Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vesna Rosić, advokatica i predstavnica vlasnika splavova, istakla je za portal Nova.rs da se nad vlasnicima splavova sve vreme sprovodi pravno nasilje. Ona je ocenila da je to "jedno iživljavanje i kukavičluk gradonačelnika (Beograda Aleksandra Šapića)".

„Ja mogu da mu poručim da pročita Njegoša, ako ništa u životu nije pročitao, a koji je lepo spevao ‘Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom'“, istakla je Rosić.

Ona je rekla da su poslali i dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da su mu se ponovo obratili 24. juna i da još uvek nisu dobili odgovor.

„Mi smo potpuno nemoćni. Ovo je bukvalno pravno nasilje koje se sprovodi. Ovde je sve nezakonito počev od propisa koji se na njih primenjuju do ovih završnih pojedinačnih rešenja. Sve je nezakonito, ali nemamo u državi sistem, niko nas ne čuje“, rekla je Rosić za portal Nova.rs.

Ona je navela da su vlasnici splavova dobili 23. juna obaveštenje od Grada Beograda koje su potpisali direktor „Vodovoda“, sekretarka za inspekciju Sonja Božović i gradski arhitekata Marko Stojčić, a u kom se navodi da su se stekli uslovi za uklanjanje objekata.

„I da su neka njihova rešenja postala konačna i izvršna i da će biti isključenja počev od 23. juna. Kao prilog dali su dopis EPS-a Zemun da će oni pružiti asistenciju prilikom uklanjanja splavova i da će tada raditi isključenje struje, što je negde kako da kažem okej, kada dođe do uklanjanja tada su oni dužni da pruže asistenciju. Međutim, ovde smo mi mnogo daleko od uklanjanja“, rekla je naša sagovornica i dodala:

„Na stranu što su sva njihova rešenja nezakonita, zašto oni ovako postupaju? Oni su u svojim rešenjima napisali da žalba ne odlaže izvršenje po osnovu nekog člana 37 Zakona o komunalnim delatnostima, a taj zakon ima tačno precizirano u članu 2 šta spada u komunalne delatnosti i samo na to može da se primenjuje taj zakon. Splavovi ne spadaju u komunalne delatnosti, a oni su to napisali protivzakonito i znali su da je to protivzakonito, ali im je to bio jedini način da napišu da žalba ne odlaže izvršenje, što je van pameti i sad se mi borimo sa tim. Sada su za njih ta rešenja konačna jer im žalba ne odlaže izvršenje, a naše žalbe stoje na drugostepenom organu, odnosno Gradskom veću koje ne postupa, a kada postupi odbiće i mi sada moramo da čekamo njih da odbiju pa da pišemo tužbu Upravnom sudu sa privremenom merom.“

Vesna Rosić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Rosić je istakla i da je pitanje kada će doći do uklanjanja splavova jer tender za izbor firme koja će da sklanja objekte nije okončan.

„Ne samo da nije okončan, već je suspendovan zbog žalbe Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, znači po drugi put je suspendovan, a može da se desi da bude i poništen“, izjavila je ona za Nova.rs.

Rosić je rekla da vlasnici splavova ne beže od plaćanja i da su to rekli i na sastanku sa predstavnicima Grada.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi smo izneli naš predlog, oni ljudi ne beže od plaćanja. Komunalnu taksu su plaćali oduvek, 2012. godine kada je došla ova vlast ona je ukinula ovu taksu i imaju dopis od tada od Ministarstva finansija da se komunalna taksa ukida. Mi tražimo da se odmah njima vrati da oni plaćaju i da ne kuka Grad kako nema prihoda, jer oni ne beže od plaćanja“, istakla je ona.

„Naš predlog je bio mi hoćemo da oni odmah uvedu komunalnu taksu i da se sve ovo stopira i da sednemo zajedno i ispravimo sve i usaglasimo sa zakonom, da se napravi plan koji je zakonit“, dodala je još ona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Rosić je poručila da su vlasnici splavova za sređivanje obale.

„Ali ovo što se radi je jedno siledžijstvo i ne znamo kako da se borimo“, poručila je ona.

Isključili struju i vodu na tri splava

Radnici Elektrodistribucije Beograd su ranije danas na Savskom keju isključili struju i vodu na ukupno tri splava, nakon čega su se radnici gradskih službi razišli. Nihovom odlasku prethodile su telefonske konsultacije.

A na licu mesta okupilo se i dvadesetak vlasnika splavova koji su tražili naloge na osnovu kojih im se isključuju voda i struja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Došli su nenajavljeno, bez ikakvih papira, dakle nelegalno, hoće i vodu da nam isključe, nemaju ni za to papire. Gospodin Šapić je našao ljude koji će to da urade pošto direktori Vodovoda i Elektrodistribucije Beograd nisu hteli to da potpišu“, rekao je ranije za naš portal vlasnik splava koji je trenutno na licu mesta.

U dopisu koji je Grad uputio vlasnicima splavova piše da je isključivanje instalacija neophodan korak ka bezbednom uklanjanju splavova sa tog dela reke. Ujedno, to je najava jedinih radova na uređenju Savskog keja, od brojnih koji se mesecima obećavaju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić mesecima najavljuje uređenje Savkog keja, raseljavanje više od stotinu starih splavova i postavljanje 28 novih, koji su na konkursu za zakup vodnog zemljišta ponudili najviše novca.

Iako se nadaju da će ovog leta početi da rade, ipak, to neće moći iz dva razloga. Da bi radili legalno, moraju da imaju legalne priključke za vodu i struju, a da bi ti priključci bili sprovedeni do obale, svi splavovi moraju privremeno da se isele. Nije izvesno da će se i jedno i drugo desiti u skorije vreme.

***

BONUS VIDEO – Počelo čišćenje reke Save – Uklanjaju se splavovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare