Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veliki broj građana Srbije koji su pre dve godine dobili sudsku presudu i povraćaj novca od banaka, usled nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), dobili su pre neki dan reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci, bez prava žalbe. To, nažalost, znači da predsednik Vučić ipak nije uspeo da ih odbrani od "zlih bankara", kao što je obećao u julu 2021.

Tada su, setiće se čitaoci, poslanici SNS pokušali da ispod radara javnosti u Skupštini usvoje „autentična tumačenja“ tri zakona po kojima bi naplata troškova obrade kredita ponovo bila legalna. To praktično znači da bi palo u vodu oko 200.000 predmeta, u kojima su zaduženi građani tužili banke, ali bi, prema tvrdnjama advokata, bile preispitane i postojeće presude koje su do sada donete u korist građana.

Predvodnici ove inicijative u skupštini Srbije bili su poslanici SNS-a Jelena Žarić Kovačević, Dejan Kesar i Veroljub Arsić, koji su i podneli inicijative za autentična tumačenja tri zakona – o obligacionim odnosima, zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojima bi naplata troškova obrade kredita ponovo postala legalna.

Kao što smo viđali i u prošlosti, a nakon bure koja se zbog ovog poteza podigla u javnosti, reagovao je predsednik Aleksandar Vučić. Vladimir Đukanović, jedan od njegovih bliskih saradnika, naveo je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se “on složio” da “zamoli” kolege poslanike koji su podneli zahtev za autentičnim tumačenjem da ih povuku iz procedure. Samo nekoliko sati kasnije pošto je njegova izjava objavljena u medijima, Tanjug je pustio vest da je otkazana sednica skupštinskog odbora na kojoj je trebalo usvojiti autentična tumačenja.

Predsednik sada neće moći da zaštiti građane – osim ako ne poništi odluku Vrhovnog kasacionog suda.

BONUS VIDEO: Vasić: Krediti i bez stalnog posla – banka prodaje novac, a novca ima dosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare