Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki/Arhiva

Nevladina organizacija Vojvođanski klub predložila je da novi železničko-drumski most u Novom Sadu dobije ime po preminulom pesniku i piscu Đorđu Balaševiću, jer je, kako navode, most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao i promovisao na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

„U trenutku kada se širom regiona javljaju inicijative za različito odavanje počasti ovom legendarnom kantautoru, Vojvođanski klub je mišljenja da je davanje naziva novom mostu po Đorđu Balaševiću simbolički najprikladniji način da mu se Grad zahvali za sve što je za njega uradio, živeći i čuvajući duh Novog Sada, pronoseći njegovo ime i slavu“, rečeno je agenciji Beta u Vojvođanskom klubu.

Dodali su da je most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao.

„Most je spona prema jugoslovenskom regionu, koji se ovih dana uz toliko emocija oprašta od Balaševića, od Ljubljane preko Zagreba, Sarajeva, Beograda i Podgorice do Skoplja, most je i tema njegovih pesama“, piše u saopštenju.

Foto: Shutterstock/Arhiva

Vojvođanski klub je najavio da će ovu inicijativu i zvanično podneti Skupštini grada Novog Sada.

Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, a obnovljen je uz pomoć Evropske unije i ponovo pušten u saobraćaj 2018. godine. Reč je o mostu preko kojeg ide tranzitni magistralni drumski saobraćaj i međunarodna železnička pruga.

Kada se pređe Dunav iz pravca Petrovaradina, most izbija na naselja Podbara i Salajka. Salajka je stari deo Novog Sada, u kojem je Balašević proveo ceo život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare