Policija železnička stanica Prokop rasteruje učesnike protesta protiv kopanja litijuma Foto:SSP

Predata je žalba Prekršajnom sudu u Beogradu na presudu kojom je trojici aktivista, Ivanu Bjeliću, Nikoli Ristiću i Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću, određena zatvorska kazna od 40, odnosno 30 dana zatvora, objavio je danas njihov advokat Marko Pantić na društvenoj mreži Iks.

„Pre 15ak minuta sam u Prekršajnom sudu u Beogradu predao žalbu koju smo kolega Aleksandar S. Petrović i ja radili protiv presude kojom su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije-Julijan Dimitrijević juče osuđeni na kazne zatvora“, napisao je u objavi.

On je dodao i da Prekršajni sud ima zakonski rok od 24 časa da spise predmeta (sa žalbama) dostavi Prekršajnom apelacionom sudu, koji ima rok od 48 časova od momenta prijema spisa da donese odluku po žalbi.

„Očekujemo da presuda bude ukinuta, te da ako drugostepeni sud smatra da su se u radnjama okrivljenih stekla neka obeležja prekršaja – vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, uz nalog da se u redovnom postupku sprovedu sve dokazne radnje“, naveo je Pantić.

Trojica aktivista koja su učestvovala u blokadi pruge posle protesta zbog najave iskopavanja litijuma, održanog u Beogradu u subotu, 10. avgusta, osuđena su na zatvorske kazne, a na teret im se stavlja narušavanje javnog reda i mira nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem.

BONUS VIDEO Protest zbog rudarenja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar