Foto: Shutterstock, Nova.rs, Privatna arhiva

Potraga za mlekom širom Srbije se nastavlja. Rafovi u prodavnicama su prazni, ono što se na njima povremeno pojavi, razgrabi se brzinom svetlosti. Sličnu situaciju smo nedavno imali i sa šećerom i uprkos utehama nadležnih da je reč samo o priivremenoj krizi u snabdevanju, sve izgleda kao da će se ponoviti slike iz devedesetih - beskonačni redovi ispred prehrambenih prodavnica, a možda čak i povratak starih, dobro poznatih kupona.

Kompanija Imlek saopštila je da je proizvodnja sirovog mleka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, pre svega zbog poskupljenja stočne hrane, da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mleka.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

„Navodne nestašice su delimično uzrokovane i povećanom potražnjom i kupovinom usled glasina da mleka neće biti“, naveo je Imlek.

Proizvođači mleka u Srbiji, međutim, kažu da nije reč o glasinama…

Oni tvrde da je ovo što imamo sad samo „uvertira“ i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen, a dodatno su stanje pogoršali suša i zamrzavanje cene mleka.

Proizvođači mleka ističu da problem loše snabdevenosti nije nastao juče, već su oni godinama unazad upozravali na loš scenario koji će zadesiti Srbiju – ali niko nije slušao.

„Mlekare su plaćale koliko su htele, država im je to dopustila. Ponašali su se kao janičari i to je uništilo proizvodnju koja je otišla u bescenje. Ako se ne povuku potezi sada, problemi se neće rešiti u naredne tri godine. Država treba da počne da radi svoj posao. Mora da se napravi zakon i atmosfera da se podigne cena mleka. Nakon toga mora da se stvori strategija da se motivišu novi proizvođači koji će uči u posao, što će biti Sizifov posao. Ne verujem da će neko raditi posao ukoliko zna da će poslovati sa gubitkom“, istakao je vlasnik farme krava Dejan Trajković za Nova S televiziju.

Ako je verovati ovim crnim prognozama, problem sa snabdevanjem mleka trajaće tri godine.

Dakle, nije isključeno da ćemo opet, baš kao devedesetih u vreme najveće inflacije i nestašice, čekati u redovima ispred prodavnicama.

S obzirom na to da nam se najavljuju i restrikcije struje, možda nam se vrate i bonovi.

Oni koji dobro pamte devedesete, vrlo se dobro sećaju i njih.

Oni koji ih ne pamte, evo ovako je bon za mleko tada izgledao.

Foto: Privatna arhiva

Čisto da budete spremni…

BONUS VIDEO: Fenomen skrivene inflacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar