Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki ; ius.bg.ac.rs/

Ove godine prijemni ispiti za upis na fakultete biće kao i do sada, po starom programu, dok će se državna matura o kojoj se godinama unazad raspravlja, konačno realizovati od naredne školske godine. Pored državne mature, odlučeno je, takođe, da fakulteti koji smatraju da treba dodatno testirati studente pre upisa, mogu da organizuju testove posebnih sklonosti. Ipak, među visokoškolskim ustanovama kojima će sledeće školske godine ulaznica za prijem na fakultet biti samo uspeh u srednjoj školi i uspeh na maturi jeste beogradski Pravni fakultet koji je na svom sajtu već istakao obaveštenje za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini.

Kako navode sa Pravnog fakulteta, položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju. Međutim, kako ističu, Zakonom o visokom obrazovanju, propisano je da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine (upis naredne školske godine) objave na sajtu fakulteta.

Pravni fakultet odlučio je da će se od sledeće školske godine za generaciju 2024/2025 za prijem na fakultet računati uspeh iz srednje škole koji nosi maksimalno 40 bodova i uspeh na maturi koji čini maksimalno 60 bodova.

Pročitajte još:

Kandidati će za upis na fakultet konkurisati kao i do sada i biće rangirani prema uspehu u srednjoj školi (uspeh nosi maksimalno 40 bodova), potom srpski jezik (maksimalno 20 bodova), matematika (maksimalno 20 bodova) i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru (makismalno 20 poena).

Foto:ius.bg.ac.rs/

Podsetimo, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović ranije je pojasnio da je Ministartsvo prosvete izašlo u susret zahtevima Univerziteta u Beogradu kada je reč o upisu na akademske studije i polaganju državne mature kao uslovu za upis na fakultet koji će se primenjivati od sledeće godine.

„Moram da izrazim zadovoljstvo da je Ministarstvo prosvete u mnogome izašlo u susret BU i našim zahtevima. Zaključak je da fakulteti samostalno biraju da li će pored državne mature organizovati test posebnih sklonosti ili ne“, rekao je Filipović.

Naime, pojedini fakulteti su smatrali da državna matura nije dovoljan kriterijum za upis na visokoškolske ustanove, pa su tražili se pored državne mature u narednih nekoliko generacija zadrži i polaganje prijemnih ispita kako bi se napravila što kvalitetnija selekcija budućih studenata.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kao kompromis nađeno je rešenje da se polaže državna matura, ali da fakulteti koji smatraju da dodatno treba testirati studente, organizuju testove posebnih sklonosti.

„Ono što je sigurno jeste da će se kao i do sada vrednovati uspeh iz srednje škole, državna matura za fakultete koji se ne odluče za posebne testove sklonosti. Za one koji se odluče za testove posebne sklonosti, moraće da uključe i taj procenat u ukupan broj bodova. Biće ostavljeno fakultetima da biraju samostalno da li će da priznaju samo rezultate državne mature ili i test sklonosti“, rekao je prorektor za nastavu BU.

Kakav je dosadašnji sistem?

Ulaznica za fakultete je prijemni ispit koji svaki budući student mora da položi, ali se boduje i uspeh tokom sva četiri razreda srednje škole. Svaki maturant može da računa na najviše 40 bodova iz srednje škole, a na prijemnom ispitu je najveći mogući broj 60 poena.

Prijemni ispiti se na svim fakultetima organizuju krajem juna i početkom jula i budući akademci polažu testove iz jednog ili više predmeta, u zavisnosti od visokoškolske ustanove.

Na primer, za Pravni fakultet potrebno je spremiti se za test iz srpskog jezika i istorije, a za medicinu, iz biologije i hemije.

BONUS VIDEO: GOST Tanasije Marinković Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar