mere putovanja
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Odlazak na odmor u neku stranu državu podrazumeva da ćemo sa sobom poneti određene lične stvari, možda malo više keša, ali i da ćemo na letovanju ići u šoping, kupiti poklone ili nešto što nam je potrebno od garderobe, pića, cigareta, pa i hrane.

Ipak, količina robe i novca koji nosimo sa sobom podleže određenim ograničenjima, jer je tačno propisano šta smemo a šta ne da unesemo u državu u koju putujemo, ali i u svoju po povratku, piše Biznis.rs. 

Iz Uprave carina Republike Srbije za Biznis.rs kažu da putnici imaju pravo da unesu ili iznesu iz zemlje svoj lični prtljag, a njega čine svi predmeti (nekomercijalnog karaktera) koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, na primer: odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene, lek za uobičajenu terapiju i drugi predmeti za ličnu upotrebu.

„Količina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi sa konkretnim putovanjem. To znači da se prtljag putnika koji ide na letovanje, kako po gabaritima, tako i po sastavu, bitno razlikuje od prtljaga onog putnika koji se npr. iseljava iz zemlje. Treba, međutim, znati da postoje robe čiji je promet zabranjen, ukoliko za to ne posedujete posebne dozvole izdate od odgovarajućih nadležnih organa (npr. psihoaktivni lekovi i supstance, oružje, ugrožene biljne i životinjske vrste, predmeti od umetničkog, istorijskog i arheološkog značaja i sl.)“, kažu iz Uprave.

Iz Uprave carina ističu da putnici često pokušavaju preko granice da prenesu manje količine raznih narkotika pravdajući to svojim ličnim potrebama. Zakon tu kategoriju, kada je droga u pitanju, ne prepoznaje, pa će ukoliko za korišćenje ne postoji relevantan medicinski izveštaj kao dokaz o neophodnosti korišćenja (npr. terapija bivših zavisnika), u postupku i najmanje količine biti oduzete.

S obzirom na to da građani Srbije spadaju u one koji vole da uživaju u duvanskom dimu, putnici sa sobom na odmor često nose cigarete, a kako je reč o akciznom proizvodu i njihova količina pri unosu je limitirana.

„Koliko cigareta možete da unesete u neku zemlju takođe zavisi od propisa koji se u njoj primenjuju i može da varira od zemlje do zemlje. U Republiku Srbiju se kao deo ličnog prtljaga slobodno može uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda. Takođe je dozvoljeno uneti jedan litar žestokog alkoholnog pića ili jedan litar penušavih i likerskih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih pića i jedan litar ostalih vina. Dozvoljen je i unos jednog parfema (do 50 ml) i jedne toaletne vode (do 25 ml)“, kažu iz Uprave carina.

Svaka zemlja ima svoje propise u vezi sa unosom robe, te da se oni primenjuju od zemlje do zemlje.

„Unos robe je taj koji je predmet posebne pažnje, jer svaka carinska administracija štiti finansijske, kao i bezbednosne interese svoje države“, kažu iz Uprave.

Kada je reč o iznosu robe iz zemlje u kojoj se letuje, činjenica je da svaka zemlja želi da turisti kupuju robu dok su na njenoj teritoriji, pa se praktično kontrola na izlazu i ne vrši.

„Kada je reč o unosu/iznosu gotovog novca, koji se kontroliše kako bi se sprečio protok novca bez porekla, tzv. pranje novca, kao i eventualno finansiranje terorizma i bilo kojih drugih ilegalnih aktivnosti, u Srbiji je taj limit isti kao i u zemljama Evropske unije – 10.000 evra. To znači da putnici imaju obavezu da prijave svaki iznos od 10.000 evra ili više (u dinarima ili stranoj valuti) prilikom svakog prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje). Kada gotovinu prijave, dobijaju potvrdu da su uneli prijavljenu sumu i neće imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolaze kroz Srbiju ili, pak, novac vraćaju u inostranstvo)“, objašnjavaju iz Uprave carina.

Obrazac prijave, osim što je dostupan za popunjavanje na graničnim prelazima, postavljen je i na veb sajt Uprave carina.

Državljani Republike Srbije su oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva za svoje lične potrebe i potrebe svog domaćinstva – u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pod uslovom da ti predmeti nisu namenjeni preprodaji.

„Putnici, naravno, imaju pravo u zemlju da unesu i robu vredniju od 100 evra, ali u tom slučaju treba da je prijave carini na graničnom prelazu i da za nju plate uvozne dažbine. Roba koju su putnici kupili u inostranstvu za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može se cariniti u tzv. „skraćenom postupku“, na graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto. Ukoliko, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku“, kažu iz Uprave carina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar