Zlatibor Lončar Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je trenutno 70 zdravstvenih radnika kovid pozitivno i oni se nalaze na bolničkom lečenju, dok je još 500 njih u izolaciji.

Kako je naveo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, tokom jučerašnjeg dana je samo u Beogradu obavljeno 3.225 pregleda u kovid amblantama. To je, navodi ministar, dokaz ozbiljnosti situacije.

Ministar kaže da su kapaciteti beogradskih bolnica na maskimumu, pa se tokom dana očekuje da i Institut za reumatologiju uđe u kovid sistem sa 100 postelja.

„U toku su vizite u bolnicama, kao i u Areni, pa ćemo videti koliko će danas pacijenata moći da se otpusti, kako bi novi mogli da budu primljeni“, rekao je Lončar na pres konferenciji.

On je podsetio da se pacijenti iz Beograda upućuju u Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku i druge bolnice, na šta smo, kaže, prinuđeni kako bi svako dobio adekvatnu negu.

Lončar je rekao da je starosna struktura obolelih i onih na respiratoru u proseku mlađa nego u prvom piku epidemije i da je sve više obolelih među mladima od 20, 30 i 40 godina.

„Njihovo lečenje traje duže a klinička slika je prilično ozbiljnija“, rekao je Lončar.

Članica Kriznog štaba, epidemiolog, Darija Kisić Tepavčević rekla je da u ovom trenutku na Kriznom štabu nije razmatrano ponovno uviđenje policijskog časa.

Sa konferencije za novinare na kojon je govorio i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović upućen je apel građanima da budu odgovorni, a iz usta ministra zdravlja čula se poruka: „stvar je sada u našim rukama“.

U Srbiji je u prethodna 24 časa od posledica infekcije koronavirusom preminulo još 13 osoba.Testirano je 8.659 osoba, a njih 344 bilo je pozitivno.

U istom periodu hospitalizovane su 203 osobe.

Krizni štab je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od juče počeo ponovno održavanje redovnih konferencija za medije.

 
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare