Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Članovi kriznog štaba prof. dr Mijomir Pelemiš i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferencijii za novinare u Palati Srbija saopštili su najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

„Maske moraju svi da nose, nažalost, moraju i deca“, rekao je prof. dr Mijomir Pelemiš odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li bi i deca u vrtićima trebalo da imaju maske.

Objasnio je i da za decu treba naći odgovarajuće maske.

„Ove koje mi nosimo nisu baš prijatne za decu. Treba ići sa onim maskama koje se prave u domaćoj radinosti, koje su prihvatljivije, koje će deca lakše da prihvate i da im se objasni“, rekao je dr Pelemiš.

Konferencija za novinare, KZN, KZŠ, Krizni štab, koronavirus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kazao je da su dezinfekcija i pranje ruku i nedodirivanje nosa i ustiju rukama ono što će sprečiti prenošenje infekcije.

„Rukavice bi trebalo da nosite ukolio idete u šoping, negde gde ćete pipati više predmeta“, rekao je on.

 

Pitanja novinarke N1 šta se desilo u laboratoriji „Vatreno oko“ 6. 7. i 8. jula, pošto se građani žale da od tih dana ne dobijaju rezultate, zašto je došlo do zastoja u obradi testova i zašto se oni čekaju po deset dana, ostala su bez konkretnog odgovora.

Gojković je sa druge strane najavio da zastoja od sutra više neće biti.

„Više puta smo govorili da je bilo zastoja u radu laboratorija, i misim da smo, završno sa današnjim danom, uspeli da sve zastoje rešimo i izađemo iz svega toga. Mislim da ćemo od sutra uspeti da ispoštujemo to da nalazi budu u nekom optimalnom roku od 24 do 48 sati“, rekao je Gojković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od sutra će svi građani putem aplikacije moći da se uloguju i vide šta se dešava sa njihovim rezultatima, najavio je on.

Gojković je rekao da se radi na proverama i davanju dozvola privatnim laboratorijama da rade PCR testova i da bi uskoro trebalo jedan deo privatnih laboratorija da počne da to radi.

Na pitanje koje su starosne dobi osobe koje su preminule u poslednjem periodu, u toku juna i jula, Pelemiš je rekao da se procenat umrlih pomerio na mlađe životno doba.

„Nažalost, umiru i mlađe osobe, čak i sa 30 godina“, rekao je on.

Naglasio je da svi mogu da se zaraze, i mladi i stari, i oni koji su zdravi i sa hroničnim bolestima, ali je ishod bolesti različit.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 11 osoba od koronavirusa, a još 396 osoba je zaraženo.

U poslednja 24 sata testirano je još 7.955 osoba. Na respiratorima je 187 osoba, a hospitalizovano je 4.735 pacijenata.

Do sada su preminule ukupno 472 osobe zaržene koronom, dok je 20.984 zaraženo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare