Foto: Mining Jurnal

Najpoznatiji svetski rudarski časopis "The Mining Journal" objavio je tekst o pobuni građana Srbije protiv kompanije Rio Tinto i sliku sa protesta koji je održan u petak 9. marta ispred sedišta kompanije u Beogradu, saopštio je pokret "Kreni pokreni".

Kako se navodi u saopštenju, na protestu je simboličnim dodeljivanjem crvenog kartona od strane građana poslata poruka Rio Tintu šta građani misle o iskopavanju rudnika litijuma, ali i da neće dozvoliti iseljavanje više od 19.000 meštana sa područja doline Jadra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 „U okviru kampanje ‘Rio Tinto – Marš sa Drine’ organizovani su slični protesti i u Loznici, Vašingtonu, Londonu kao najava Ekološkog protesta koji se desio dan kasnije a u organizaciji su pored Tima ‘Kreni – Promeni’ i udruženja meštana ‘Ne damo jadar’ učestvovali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, dijaspora (KAS), PAKT, Skupština slobodne Srbije i Odbranimo reke Stare planine“, navode iz pokreta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kažu i da peticiju „Rio Tinto – Marš sa Drine“ potpisalo je više od 62.000 građana.

„Naredni koraci pored pokretanja postupaka pred domaćim sudovima, biće i internacionalizacija ovog pitanja budući da je reč o projektu koji može izazvati ekološki štetne posledice i po zemlje u okruženju. Zato je praćenje ovog slučaja od najpoznatijeg stručnog časopisa izuzetno važno, posebno imajući u vidu izuzetno lošu reputaciju kompanije izazvanu brojnim kršenjima zakona i propisima. Reč je o kompaniji koja se smatra odgovornom za izazivanje građanskog rata u Papua Novoj Gvineji, čiji su predstavnici osuđeni za davanje korupcije, plaćala je milionske iznose odštete za kršenje ekoloških standarda, a u Australiji je i pored prethodnih garancija Vladi uništila svete pećine aboridžinske zajednicu“, zaključio je pokret „Kreni promeni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare