Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građanski pokret "Bravo" uputio je danas poziv Novosađanima i Novosađankama da se sutra, 3. maja, u centru Novog Sada pridruže obeležavanju godišnjice masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kao i masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje.

Setimo se nastradalih u majskim zločinima, dođite da obeležimo godišnjicu stradanja

„Godinu dana od strašnih događaja tuga je i dalje među nama, a potraga za odgovorima koji će nam pomoći da kao zajednica izaberemo novi put još traje“, navodi se u saopštenju pokreta „Bravo“.

Kako podsećaju, tokom tragičnih dana u Beogradu je ubijeno 10 osoba, a šest je ranjeno, dok je u Duboni i Malom Orašju devet osoba ubijeno, a 12 ranjeno.

U školi su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53).

U Duboni i Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), podsećaju iz pokreta „Bravo“.

PROČITAJTE JOŠ

„Okupljanjem u Novom Sadu odajemo počast preminulima i šaljemo poruku solidarnosti sa porodicama i prijateljima ubijenih, i istovremeno ukazujemo na to da, nažalost, ni posle godinu dana, nismo našli način da nasilje društvu obuzdamo i umanjimo“, navode iz pokreta „Bravo“.

Prema njihovim rečima, okupljanje je predviđeno za 18 časova na Trgu slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću.

„Pozivamo Novosađane i Novosađanke da se pridruže u paljenju sveća u znak sećanja na žrtve dva tragična događaja. Nakon toga, svi zajedno ćemo krenuti do Varadinskog mosta, odakle ćemo baciti cveće u Dunav, kao način odavanja pošte ubijenima. Što veća prisutnost i podrška su od velikog značaja u očuvanju sećanja na žrtve, ali i u podizanju svesti o potrebi za promenom i suzbijanjem nasilja u našem društvu“, navodi se u saopštenju pokreta „Bravo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar