Foto:EPA-EFE/Alejandro Garcia

Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kazala je da je 90 odsto testirane dece pozitivno na koronavirus.

Jovanović je danas za RTS izjavila da sa dolaskom omikrona imaju veliki broj pregleda na teritoriji te opštine, koji se kreće do 400 na dnevnom nivou.

„Imamo decu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomoma prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro“, navela je doktorka.

Napomenula je da se deca testiraju da bi se saznalo da li bi trebalo da budu u izolaciji.

„Imamo i druge simptome, respiratorne i stomačne tegobe kod dece, s tim što se radi u većini slučajeva o omikronu. Imali smo ih par koja su negativna, a imaju simptome koji su slični gripu, ali ne radimo test za grip, pa ne možemo da ga detektujemo“, ističe dr Jovanović.

Prema njenim rečima, vakcinacija je stala.

„Apelujem na roditelje da decu koja imaju oboljenja kao astma, dijabetes, hronična neurološka oboljenja da ih dovedu i vakcinišu, jer je vakcina bezbedna i štiti dete od daljih komplikacija“, kazala je Jovanovićeva.

Bonus video – Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare