Foto: Nemanja Jovanović

Poslednja četiri pitanja sa testa za malu maturu iz matematike poprilično su namučila osmake koji su danasv polagali završni ispit, pokazuju prve reakcije koje su đaci ispričali reporterima Nova.rs.

Suštinski, test je bio lak, rekli su nam đaci sa kojima smo razgovarali u jednoj beogradskoj osnovnoj školi – makar prvih 16 pitanja.

„To su uglavnom bila pitanja na zaokruživanje, i ona su bila uglavnom laka. Čak se i ne sećam šta je tačno bilo u njima“, rekla nam je jedna od učenica.

Prvo pitanje bilo je više „za zagrevanje“ i u njemu je broj dvadeset hiljada četristo trideset dva bio napisan slovima, a tražilo se da se prepozna kako ovaj broj izgleda kada je napisan brojevima.

Ipak, „problemi“ su počeli u poslednjoj petini testa. Poput, recimo, 20. pitanja, u kom je bilo potrebno da se izračuna kolika je cena knjige pre sniženja. Sa 15 posto popusta i sa poštarinom od 350 dinara knjiga košta 1.151 dinar, a tražila se originalna cena.

Pitanje pre toga, 19, bilo je klasično – izračunati površine kocke i piramide. 

Takođe, jedno od problematičnih pitanja glasilo je ovako: za koliko će se sati odštampati 63.000 testova sa po četiri lista, ako se za jedan sat odštampa 300 testova sa po tri lista papira?

Jedno od računarskih pitanja koje je namučilo đake glasilo je ovako: koliko kilometara vozilo pređe sa 27 litara u rezervoaru, ako sa šest litara pređe 100 kilometara?

„Osim tih poslednjih koja su bila malo teža, ostala pitanja bila su laka. Ma, bilo nam je dosta i pola sata“, rekle su nam u glas Jovana i Sara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare