Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je na početku konferencije za medije Vučić rekao da se uvodi policijski čas od petka, 10. jula uveče, do ponedeljka ujutro, do kraja konferencije nije postalo jasno da li će ova zabrana kretanja važiti samo za Beograd ili za celu Srbiju.

Na kraju konferencije Vučić je rekao da bi on uveo policijski čas za celu Srbiju, ali da će Krizni štab da odluči, a potom je dodao da ni samo uvođenje policijskog časa, odnosno zabrane kretanja, nije potpuno izvesno, te da će Krizni štab i o tome da odluči, kao i da postoji „luft“ od par dana da se situacija popravi.

Ovakva predomišljanja uživo o zatvaranju građana u kuće na tri dana, pred milionskom publikom svakako ne utiču povoljno na psihičko zdravlje građana, no, podsetimo se šta je zabrana kretanja značila na početku epidemije u Srbiji.

Građanima je tokom policijskog časa zabranjeno da napuštaju domove, odnosno da borave na bilo kom javnom mestu. Napolje su smele samo osobe za koje su poslodavci nabavili dozvolu za kretanje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kršenje zabrane kretanja je povlačilo podnošenje krivične prijave i policijsku pratnju do kuće.

Od zabrane kretanja bili su izuzeti pripadnici policije, vojske i službi bezbednosti, lekari, farmaceuti i ostali zdravstveni radnici, ali su sa sobom morali da imaju licencu.

Tokom vanrednog stanja, zabranu kretanja mogla je da prekrši i osoba kojoj je neodložno bila potrebna zdravstvena pomoć, i to u pratnji najviše dve osobe koje joj pomažu.

Na početku epidemije, 18. marta, građanima Srbije starijim od 65 godina je u potpunosti bio zabranjen izlazak, dok je svim ostalim građanima bio zabranjen izlazak noću, od 8 uveče do 5 ujutro. Penzionerima je naknadno dat “vampirski” termin nedeljom od 4 do 7 ujutru da snabdeju svoja domaćinstva u prodavnicama.

Ove mere su se menjale, pa su svi građani zatvarani i po tri dana u nekim situacijama, a i vreme početka policijskog časa je variralo – ubrzo nakon uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa, “noćni” policijski čas se pomerio sa 20h na 18h.

Kao što je poznato, osobe starije od 65 godina su najduže bile zatvorene u svojim domovima. Međutim, Vučić nije ovoga puta pominjao ovaj deo populacije. Podsetimo, član Kriznog štaba Predrag Kon je najavio ostavku ukoliko bi penzioneri ponovo bili zatvoreni kao tokom marta i aprila.

Prilikom prethodnog zatvaranja građana u svoje domove bili su zaboravljeni mnogi pripadnici društva kojima je izlazak bio neophodan, poput osoba sa autizmom i smetnjama u razvoju. Za njih i njihove pratioce je tek posle nekoliko nedelja dozvoljen izlazak, kao i za vlasnike kućnih ljubimaca.

Lekari su tada apelovali i da se, bez obzira na zabranu kretanja, svako ko oseti i najmanje moguće simptome bolesti, odmah jave u kovid ambulantu jer, kako je tada rekao pokrajinski sekretar za zravstvo Zoran Gojković, mere koje se sprovode ne mogu biti izgovor kasnog javljanja lekaru.

Međutim, s obzirom na stanje ispred i u kovid ambulantama u poslednjim nedeljama, ne deluje da će ovoga puta ovo biti jedna od opcija.

Takođe, nakon više apela, na kraju su i poljoprivrednici mogli da izlaze tokom policijskog časa, ukoliko su bili na poljoprivrednoj mehanizaciji.

Podsetimo, najduža zabrana kretanja trajala je 84 časa, od petka, 17. aprila uveče, do utorka, 21. aprila ujutru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare