FOTO: Tanjug/ Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je na korisnike društvenih mreža da ne šire neproverene informacije koje se odnose na prirodu koronavirusa i posledice koje mogu izazvati po zdravlje građana u Srbiji.

Pašalić je konstatovao da je konfrontiranje stavova laika na društvenim mrežama uzelo maha, da vodi širenju panike i straha među stanovništvom i da poziva građane da ne koriste savete nestručnih lica, već upustva medicinske struke, koja su svakodnevno dostupna putem zvaničnih izvora.

“Banalni saveti za zaštitu od virusa korona, neutemeljene optimističke prognoze o iznenadnom povlačenju epidemije, jednako opasne kao i one, pesimističke, o opštoj propasti, primeri su dezinformacija koje se šire neverovatno brzinom sa nesagledivim posledicama, pre svega po zdravlje građana i bezbednost stanovništva. Ono što je zajedničko ovim informacijama je da spadaju u domen zabluda i lažnih vesti, da se prihvataju bez ikakve kritičke zadrške, nasuprot stručnom pristupu koji je u ovom trenutku neophodan i jedino validan”, ističe Pašalić u saopštenju.

Pašalić je naglasio da je najvažnije da građani budu pravovremeno upoznati sa merama Vlade Srbije i vanrednog stanja koje su uvedene u sklopu borbe protiv epidemije virusa korana.

“Od izuzetne važnosti je disciplinovano pridržavanje svih preporuka i uputstava kako bi zajednički prevazišli jednu od najvećih zdravstvenih kriza sa kojom se suočavamo,” poručio je Pašalić.