Starački dom, penzioneri, dom za stara lica
Foto: Shutterstock

Zaštita ljudskih prava najstarijih građana godinama zauzima najviše mesto u agendi rada poverenika za zaštitu ravnopravnosti, imajući u vidu da je demografska slika zabrinjavajuća u Srbiji, ali i u celoj Evropi, rekla je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na Konferenciji UN o pravima starijih osoba u Ženevi.

Ejdžizam bi mogao postati dominantan oblik diskriminacije u 21. veku, a na nama je da to ne dozvolimo i iskoristimo potencijal nasleđa našeg kulturnog identiteta i tradicije koja poštuje najstarije sugrađane, istakla je Janković.

Ona je navela da je poverenik prva institucija u jugoistočnoj Evropi koja je temu unapređenja ljudskih prava starijih stavila na političku agendu na regionalnoj konferenciji o pravima starijih, u okviru evropske mreže svih institucija za ravnopravnost, kao i na drugim međunarodnim platformama.

Promena demografske strukture zahteva niz promena u funkcionisanju sistema zdravstvene i socijalne zaštite, kao i penzionog sistema, rekla je Janković navodeći da je poverenik, pored ostalih aktivnosti u cilju pronalaženja rešenja, prošle godine izradio Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih.

Nakon što je taj izveštaj predstavljen u Narodnoj skupštini, koja je usvojila sve preporuke, prešlo se na delovanje na lokalnom nivou kako bi se na bolji način sagledali načini za unapređenje ravnopravnosti najstarijih.

Janković je ukazala na važnost izgradnje društva koje starije vidi kao ravnopravne građane, uključene u sve segmente života, ali i dragocen rezervoar znanja i iskustva.

Konferencija se održava na inicijativu Saveta za ljudska prava koji je zatražio da se na najvišem nivou razgovara o normativnim standardima u vezi sa zaštitom ljudskih prava starijih

BONUS VIDEO: Za veliku smrtnost starijih odgovorna nesolidarnost mladih 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar