Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da argumentovana rasprava i iznošenje stavova o različitim političkim i društvenim pitanjima "prosto više ne postoje".

„Oni su ustupili mesto međusobnim uvredama, poniženjima, jer valjda treba biti što glasniji. Živimo u prostoru buke, u kome to prosto ima jednu svoju posebnu dimenziju. Ljudi se zatim opredeljuju za i protiv, a ponekad imam osećaj da niko ne brine šta je zapravo aktuelna politička ponuda, ideja i program učesnika u izborima“, rekla je Janković u emisiji „Pravi ugao“ na RTV.

Ocenila je da je govor mržnje, kao najteži oblik diskriminacije, prečesto prisutan.

„Nekako, normalizovano je da izgovorite govor mržnje i da čak dobijete i poene od jednog broja građana“, ocenila je poverenica.

Naglasila je da institucija na čijem je čelu nije cenzor i ne sme da se meša u politiku i dodala da se neće oglašavati svaki put kada se pojavi neki govor mržnje tokom predstojeće predizborne kampanje političkih stranaka.

„Na početku kampanje daćemo upozorenje svim učesnicima, a sigurno se nećemo oglašavati, osim dramatičnih slučajeva govora mržnje, jer bi to moglo biti protumačeno da mi zastupamo nečiju stranu, a to je eksplicitno zabranjeno nama iz nezavisnih institucija“, kazala je Janković.

Poverenica je naglasila da se u međusobnim diskvalifikacijama i političkim obračunima prečesto koristi termin fašizam, kao i da se poseže za simbolima fašizma čak i u svrhe satire i humora.

„Da se miniminizira i relativizuje jedan od najvećih zločina čovečanstva i da mi u Srbiji tek tako bagatelišemo sa tim pojmom fašizam. Mi, koji smo bili među narodima koji su bili među najvećim žrtvama fašizma, mi koji treba da baštinimo sa punim pravom antifašističku tradiciju“, naglasila je Janković.

Rekla je da je nedopustivo sve što se dovodi u vezu sa stradanjima naroda, bilo da je to humor, satira, karikatura, pristup u filmu, bez obzira da li je u pitanju kritika.

Prema njenim rečima, danas je u društvu prisutan problem „novokomponovani patriotizam“, odnosno, kako je objasnila, „negiranje svega drugog i drugačijeg“.

„Jer smo samo tada dovoljno dobri Srbi. Sramota zaista, to je zabranjeno u našoj državi“, naglasila je ona.

BONUS VIDEO: Vučić izvređao Tepić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar