Auto-put A7, Hrvatska Foto: Shutterstock

Hrvatske autoceste (HAC) su objavile da se povećavaju dozvoljene brzine na pojedinim deonicama na auto-puta A7, od petlje Orehovica do petlje Učka i A6, od petlje Čavle do petlje Orehovica. U narednih 10 dana na pojedinim deonicama od petlje Orehovica do petlje Učka na A7 te od petlje Čavle do petlje Orehovica na A6 povećava se brzina kretanja vozila za minimalno 10 km/h, objavio je HAC u sredu.

Riječka obilaznica, najprometnija deonica u Hrvatskoj nakon zagrebačke obilaznice, i deo auto-puta A6 od petlje Čavle do petlje Orehovica bitne su saobraćajnice za dnevne migracije na području Rijeke i obe su saobraćajno visoko opterećene.

U HAC-ovom objašnjenju stoji kako se kroz projektna rešenja tražio način kako da se poveća protok na navedenim deonicama.

Zaključak rešenja bila je novelacija postojećih ograničenja brzine uprkos određenim uslovima puta zbog kojih je do sada ograničenje brzine bilo nisko. Neki od uslova su: saobraćajna opterećenost i položaj trase, visoka urbanizovanost, složenost i prostorna ograničenja terena i samim tim i kompleksni saobraćajno-tehnički elementi, koji se posebno odnose na brojnost i blizinu tunela i nepostojanje zaustavne trake na pojedinim delovima navedenih deonica.

„Iako zbog kompleksnosti terena i objekata na trasi nije bilo moguće da se postignu značajno veće brzine, ovo povećanje omogućiće se bolju harmonizaciju saobraćajnog toka bez negativnog uticaja na bezbednost saobraćaja“, zaključio je HAC.

BONUS VIDEO: Kovačević – Ovo su pravila o unosu cigareta, alkohola, hrane, pića i lekova iz BiH u Hrvatsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar