Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

 Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji broj pritužbi Zaštitniku građana uvećan je za deset puta , a petina tih pritužbi odnosi se na prava radnika i radne odnose.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Tanjug da je toj instituciji stigalo i mnogo pritužbi preduzetnika i malih i srednjih preduzeća zbog, kako navodi, nedovoljne obaveštenosti o tome kada i pod kojim uslovima mogu da rade.

On ističe da u ovom trenutku nema informacija o tačnom broju otkaza u vreme vanrednog stanja, ali da Zaštitnik građana nastoji da dođe do tog podatka što će, kaže, toj instituciji biti smernica za dalje postupanje.

„Od svih pritužbi, kojih je u vanrednom stanju bilo deset puta više nego inače, a 20 odsto se odnosi na radne odnose, prava radnika u slučaju otkaza, prinudnog odmora, prava da kod kuće rade oni koji imaju decu mlađu od 12 godina“, navodi Pašalić.

Kako kaže, očekuje se da će u narednom periodu, a posebno po okončanju vanrednog stanja,biti još više pritužbi zaposlenih.

„Posebno ćemo obratiti pažnju na prava iz domena radnih odnosa, ali i na prava preduzetnika i malih i preduzeća koji su u ekonomskom smislu teško izdržali ovu krizu, tako da ćemo pratiti da li se i u kojoj meri ispunjavaju obaveze koje je država sama preuzela prema njima“, naglasio je Pašalić i dodao da će se tražiti puna odgovornost za neispunjavanje tih obaveza.

Zaštitnik građana kaže da su preduzetnici i vlasnici zanatskih radnji imali pritužbe zbog nepotpunih informacija o tome pod kojim uslovima mogu da rade.

„Često su “zakazale“ institucije koje su bile dužne da daju pravu informaciju kada i pod kojim uslovima preduzetnici mogu da rade, koje im je radno vreme i šta ttreba da pribave da bi obavljaji svoj posao“, navodi Pašalić.

Na početku epidemije korona virusa, kako kaže, stizao je veliki broj pritužbi zaposlenih na to da poslodavci nisu obezbedili osnovne mere zaštite na radu, ali je aktivnošću Zaštitnika građana to ispravljeno.

„Slučaj Jura je izazvao veliko ineteresovanje javnosti. Inspekcija rada je sprovela kontrolu u jednom pogonu Jure i očekujemo da ćemo dobiti rezultate u narednim danima“, rekao je Pašalić.

On je čestitao Prvi maj svim građanima Srbije, a posebno onima koji rade na praznik rada.

„Uvek moramo da se setimo onih koji rade za Prvi maj,a koji su od proglašenja epidemije radili 24 sata dnevno i izgarali na poslu. To su lekari, medicinske sestre, vojska, policija, prodavci, čistači ulica i ostali koji su podneli najveći teret tokom epidemije korona virusa u Srbiji“, istakao je Zaštitnik građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar