‘‘Medicinsko osoblje na Klinici za kardiologiju zaraženo je šugom, a ugroženi su i pacijenti‘‘, navedeno je u anonimnoj prijavi koju su dobile pojedine kragujevačke redakcije, a to je indirektno, za naš portal potvrdio i Univerzitetski klinički centar. Međutim, iz Uprave te ustanove za Nova.rs nisu odgovorili koliko je zaraženih među zaposlenima i pacijentima, već da su odmah ‘‘po postavljanju sumnje na zarazu, preduzete sve mere na sprečavanju širenja infekcije‘‘.

Univerzitetski klinički centar nije negirao postojanje šuge u toj ustanovi, a u odgovoru koji je dostavljen našoj redakciji navedeno je da su zdravstveni radnici ‘‘često izloženi različtim zaraznim i  drugim bolestima, zbog bliskog kontakta sa pacijentima‘‘.

‘‘Urušavanjem zdravstvene kulture i higijene stanovništva, dolazi do pojave bolesti koje smo smatrali da su iskorenjene, kao što je šuga‘‘, stoji u odgovoru UKC-a, čime su indirektno potvrdili navode iz anonimne prijave koju su dobili novinari.

Međutim, iz te ustanove, naš portal nije uspeo da dobije odgovore na pitanja koliko je zaraženih među pacijentima i zaposlenima, kao i da li su ustanovili izvor zaraze.

Za Nova.rs je rečeno, da su odmah po postavljanju sumnje na mogućnost zaražavanja preduzete sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja infekcije i procedure za lečenje zaraženih osoba.

Takođe su naveli i da nisu bili u obavezi da pojavu šuge prijavljuju nadležnim institucijama.

‘‘Ta zarazna bolest je izgubila veći epidemiološki značaj, pa se prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, više ne prijavljuje nadležnim institucijama, već se sprovodi lečenje obolelih, koji se uz terapiju udaljavaju sa posla sve do završetka lečenja‘‘, odgovorili su iz UKC-a za Nova.rs.

Iako se smatralo da je šuga, kao zarazna bolest iskorenjena, ona se i danas registruje, najčešće u obliku manjih epidemija u okviru porodice ili kolektivnog smeštaja.

Za bolest se najčešće vezuju loši higijenski uslovi, a opasnost je što se lako prenosi sa čoveka na čoveka, odnosno kontaktom sa zaraženom osobom ili korišćenjem zajedničkih predmeta.

BONUS VIDEO: Danica Grujičić – politički apetit pod belim mantilom


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar