Foto: MGSI

Gradonačelnica Kruševca i predsednici opština Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace potpisali su u Kruševcu Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom. Ovaj sporazum je osnova za izgradnju regionalne deponije u Kruševcu, koja bi trebalo da bude završena do početka 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Budžet programa, kako navode u saopštenju, odnosi se na uspostavljanje sistema za integrisano upravljanje otpadom u regionu Kruševca i Vranja, odnosno Rasinskog i Pčinjskog okruga, a iznosi 33 miliona evra, od čega je 22 miliona evra iz zajma nemačkog KfW–a, dok su 11 miliona evra bespovratnih sredstava.

Direktor Kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da je potpisani sporazum prvi korak ka uspostavljanju efikasnog i efektivnog sistema upravljanja otpadom u ovom delu Srbije i da se Kruševac pokazao kao važan partner i grad koji veoma vodi računa o zaštiti životne sredine.

On je dodao da je Nemačka pružala i pruža veliku podršku Srbiji, posebno u oblasti životne sredine, imajući u vidu da je od ukupno oko dve milijarde evra donacija, oko 70 odsto bilo usmereno upravo u ovu oblast.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović navela je da se u tom gradu sa 95 odsto teritorije organizovano odnosi smeće, čime je omogućeno da ovaj kraj ima čiste reke,  kao i manje divljih deponija.

Foto: MGSIU okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga, koje zajedno imaju oko 200.000 stanovnika.

Početak izvođenja radova na ovom projektu očekuje se sredinom 2021. godine, saopšteno je iz ministarstva.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma, navela je da je ulaganje u komunalnu infrastrukturu podjednako važno kao i ulaganje u transportnu ili energetsku infrastrukturu.

“U Kruševcu se, pored ovog projekta, gradi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a ukupno ulaganje u komunalnu infrastrukturu iznosi više od 30 miliona evra. Sve to je važno da bismo imali zdraviju i čistiju životnu sredinu i današnji sporazum je poruka i ostalim opštinama koliko je ova oblast važna”, rekla je Mihajlovićeva.