Foto;Nova S

U emisiji "Među nama" na temu zaštitte prava u vanrednom stanju govorio je ombudsman Zoran Pašalić. On je rekao da njegova kancelarija dnevno primi više od 250 telefonskih poziva i više od 70 pismenih zahteva za zaštitu prava građana.

Govoreći o tome na šta se građani najčešće žale poslednjih nedelja, Pašalić je rekao da se problemi građana stalno menjaju.

„Konkretno danas najveći broj obraćanja se odnosio na pitanje građana kako će komunicirati sa svojim bližnjima koji spadaju u krug lica koja su onemogućena da se kreću  jer imaju zabranu izlaska ili su vezani za postelju“, rekao je ombudsman.

Pašalić je rekao da je danas sa policijom i Ministarstvom zdravlja razgovarao o dobijanju posebnih dozvola za period preko vikenda, kada će biti potpuno zabranjeno kretanje, kako bi ti ljudi mogli da pomognu svojim bližnjima kada je reč o ishrani, oblačenju i higijeni.

Na pitanje da li mu se javljaju stariji sugrađani koji su prekršili policijski čas ili zabranu izlaska jer imaju preko 65 godina, on je rekao da se i oni javljaju a ono što je osnovno je da se utvrdi ponašanje policije prema njima.

„Sam postupak se mora uskladiti sa onim pravima koja se nalaze u zakonu i Ustavu,  odnosno da se neka njihova prava ne mogu derogirati“, istakao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, građani nemaju razloga da strepe od većeg kršenja ljudskih prava tokom vanrednog stanja jer postoji 17 prava koja se apsolutnao ne mogu derogirati ni u uslovima vanrednog stanja, a da je na prvom mestu pravo na život, odnosno „pravo da svako preživi ovu kataklizmu koja nas je zadesila“.

Upitan o slučaju hapšenja novinarke Ane Lalić, Pašalić je rekao da se on prvenstveno zanimao za postupanje policije prema njoj, odnosno da li je policija postupala po zakonu i propisima.

„Ono što nam je rekla Lalićeva i njen advokat je da je postupanje policije bilo u redu“, rekao je Pašalić i dodao da im je ostavio mogućnost da mu se obrate ako su joj neka prava prekršena.

On je ponovio da će se zaštitnik građana boriti da se prava koja imaju novinari do kraja poštuju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram