U Gornjim Nedeljicama, nakon jutrošnjeg pokušaja rušenja kuća koje je Rio Sava kupila, danas nema nikoga i postignut je dogovor da se ništa ne ruši, prenosi N1.

Aktivisti kažu da nema rušenja dok Gradska uprava Loznice ne pošalje udruženju „Ne damo Jadar“ i zainteresovanim stranama projektnu dokumentaciju koja potkrepljuje da je sve u skladu sa zakonom.

Gradska uprava Loznice je, ranije danas, saopštila da je donela sva rešenja o dozvoli o uklanjanju objekata koje je zahtevala kompanija Rio Sava. A aktivisti kažu da od njih traže odgovore na pitanja koja su postavili još prošle godine.

Kompanija Rio Tinto je navela da se rušenje preduzima kako bi se „zaštitila bezbednost i dobrobit njihovih suseda“ jer napušteni objekti i kuće nastavljaju da se urušavaju i predstavljaju bezbednosni rizik, prenosi reporter N1. Tvrde da ovo rušenje ne predstavlja početak izgradnje projekta Jadar, kao i da će o svim budućim aktivnostima obavestiti javnost unapred.

To za bezbednost su priče za javnost, kaže Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Sagovornik N1 navodi da ne može da se izda građevinska dozvola za uklanjenje nelegalno izgrađenog objekta, jer taj objekat katastar ne prepoznaje. Takođe, građevinska dozvola ne može da se izda za objekat koji ima građevinsku dozvolu – jedino može ako se na tom mestu pravi drugi objekat, kaže Kokanović.

Ovi objekti su jedan novi korak za bliže otvaranje rudnika, smatra on. Naveo je da će biti podnete krivične pijave i protiv vlasnika i protiv kompanije i protiv činovnika gradske uprave „koji su stavljali svoje potpise gde nisu smeli da ih stave“ i da će zahtevati da se sve vrati u prvobitno stanje.

Naveo je da je na sastanku Mesne zajednice i predstavnika kompanije rečeno je da se oni (kompanija) „trude da nastave sa projektom“.

Smatra da je današnji pokušaj je jedan od nastavaka i pokušaja da ponovo krenu, ocenio je.

„Ovo je ogledalo naprednjačke vlasti koja od Nedeljica i Loznice pravi novo Kosovo“, naglasio je Kokanović.

Na pitanje šta se u međuvremenu odigravalo, od kada je stopiran rad na projektu, Kokanović kaže da su jedino vratili iz građevinskog u poljoprivredno zemljište ukidanjem uredbe, „jer su ga oni pretvorili u građevinsko“. Nisu ukinuli punomoćje Srbija puteva koji je dao Rio Savi da prikupe dokumentaciju da otkupljuje zemljište za potrebnu saobraćajnicu, nisu odbili zahtev za eksploataciono polje kompanija, kaže on, smatrajući da „čekaju neki novi momenat“.

„Videli smo svakodnevne žalopojke predsednika (Aleksandra Vučuća) da svaki put kuka za litijumom, da je to naše belo zlato, kako bismo imali milione, kamione… Možda bi on to imao, nama ne treba, mi smo obični seljaci – oremo njive, što zaradimo, zaradimo. Svoj smo na svome i smemo svakom da kažemo šta mislimo“, zaključio je Zlatko Kokanović.

BONUS VIDEO: Premijerka, sajt Vlade, konji i žabe: Da li Ana Brnabić zastupa Srbiju ili Rio Tinto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar