gradski prevoz
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kompanija Yandex Go saopštila je da je pokrenula pilot projekat koji za cilj ima unapređivanje bezbednosti u saobraćaju u Beogradu, u okviru koga su u delu vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) postavljene kamere.

Direktor odeljenja za međunarodnu saradnju Yandex Go Maksim Kozlov je u pisanoj izjavi naveo da ta kompanija u više gradova u Evropi primenjuje sistem postavljanja kamera u vozilima gradskog saobraćaja, koje beleže sve bezbedonosne parametre kako unutar, tako i izvan vozila.

„Ovakav projekat trenutno je u pilot fazi testiranja i u Beogradu, gde su kamere već postavljene u određeni broj autobusa, trolejbusa i tramvaja“, rekao je Kozlov.

Objasnio je da kamera snima parametre poput učestalosti i trajanja treptanja osobe za volanom koji ukazuju na pospanost vozača, neuspešno vezivanje pojasa, pušenje u vozilu, upotrebu mobilnog telefona i slične situacije koje bi mogle biti potencijalno opasne, te svetlosnim i zvučnim signalima upozorava vozača na prekršaj.

Naveo je i da je evidencija registrovanih prekršaja dostupna centrali GSP, a da se svi zabeleženi video materijali skladište u Yandex bazi i koriste za dalju analizu i poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

Kompanija Yandex Go se u saopštenju pozvala i na podatke Republičkog zavoda za statisku Srbije o broju saobraćajnih nezgoda u prvom kvartalu 2021. godine, ocenjujući ih „standardno alarmantnim“ jer je broj poginulih pešaka veći za više od 15 odsto, a u prvoj polovini godine u saobraćaju je povređeno 544, a život izgubilo šestoro dece.

„Najčešći uzrok ovakvih situacija su nepažnja, umor, nedovoljno držanje rastojanja pri velikim brzinama i upotreba mobilnih telefona“, ukazuju u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare