Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

U Beogradu je danas oboren Ginisov rekord kada je u pitanju konstrukcija objekta sastavljenog isključivo od plastičnih flaša.

Sudija Ginisove knjige rekorda Pravin Patel utvrdio je da na Savskom jezeru plutajući objekat sadrži tačno 57.288 plastičnih boca.

„Nije ovde samo do brojki. Moraju da se poštuju stroga pravila o tome šta je tačno rekord. Važno je da je objekat načinjen isključivo od plastičnih boca i da struktura objekta bude bez vidljivih šupljina, u šta smo se jutros i uverili. Takođe, objekat mora biti načinjen od boca koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji ili koje su reciklirane“, izjavio je Patel.

Objekat, nalik na pontonski most, prostire se celom širinom Savskog jezera, što, po rečima organizatora, iznosi oko 250 metara.

Napravljen je u znak završetka ekološke kampanje „Plus za planetu – promena počinje od tebe“, započete još 16. juna, Svetskog dana ponovne upotrebe plastične ambalaže.

Kampanju je pokrenula kompanija „PepsiCo“. Regionalni direktor prodaje Marko Martinović istakao je da je današnje finale kampanje način da se svima pokaže kako zaštita životne sredine može da se podigne na viši nivo.

„Cilj cele kampanje jeste da osvestimo širu zajednicu o neophodnosti upravljanja plastičnom ambalažom, da utičemo pozitivno na planetu i da to počne sa svakim od nas“, rekao je Martinović.

Jedan od partnera u kampanji jeste i kompanija „Sekopak“. Generalna direktorka Violeta Belanović rekla je da je plastični ambalažni otpad sakupljan skoro šest meseci.

„Smatramo da je vrlo važno da sve građane Republike Srbije, a na prvom mestu najmlađe, edukujemo i probudimo svest. To je bio i cilj celog ovog projekta – da ambalažni otpad treba da se odlaže na mestu nastanka, da bi zatim završio na reciklaži“, rekla je Belanović.

Pre Beograda, Ginisov rekord za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat iznosio je 43.296 boca i postavljen je 2014. godine u Italiji.

***

BONUS VIDEO: Mali Dunav je pravi prirodnjački Dizniled: Ova oaza se nalazi 15 kilometara od Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar