Siniša Mali Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Senat Univerziteta u Beogradu sastaće se danas u 12 sati gde će na jednoj od tačaka doneti odluku o tome da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne. Dok šira javnost čeka odluku o radu ministra Malog, stručna javnost nepodeljeno kaže da je u pitanju plagijat i da će to biti potvrđeno danas.

Dugo iščekivana odluka o doktoratu ministra Siniše Malog dobiće danas svoj konačni epilog. Nakon što je Upravni sud poništio odluku Senata iz 2019. godine, postupak je ponovo vraćen na glasanje ovog visoko telo Univerziteta koje će dati konačni sud.

Tema spornog doktorata Siniše Malog biće razmatrana pod tačkom 12, nakon čega će se članovi Senata izjašnjavati glasanjem o doktoratu koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Da bi sednica bila održana i na njoj bile postignute odluke, njoj mora da prisustvuje većina ukupnog broja članova ovog tela.

Senat je najviši stručni organ Univerziteta i ima 46 članova: rektora, 4 prorektora iz reda redovnih profesora, 31 dekana fakulteta, 4 predsednika veća grupacija, predsednika Veća instituta i 5 direktora naučnih instituta. Odluka o doktoratu biće doneta većinom glasova ukupnog broja članova, što bi značilo da će doktorat biti proglašen za plagijat ukoliko protiv njega glasa 24 člana Senata.

Opomene dekanu FON-a i profesoru Ekonomskog fakulteta zbog doktorata

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo je rešenje kojem je izrekao opomenu dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON), Miliji Suknoviću zbog kršenja kodeksa. Njemu je opomena izneta zbog „kršenja profesionalne etike“, a iz tog razloga je izrečena i opomena profesoru Ekonomskog fakulteta Draganu Đuričinu.

U odluci koju je potpisao dekan Ekonomskog fakulteta navodi se da je profesor Đuričin i nakon iznetih javnih sumnji da je doktorat Siniše Malog plagijat umesto da izvrši proveru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu verodostojni i – potpisao izveštaj.

Sinani: Glasaću protiv doktorata

Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu profesor Danijel Sinani rekao je nedavno u intervjuu za Nova.rs da očekuje da će na narednoj sednici Senata biti doneta odluka o tome da li će biti poništen doktorat Siniši Malom. Sinani je ocenio da veruje kako neće biti iznenađenja, te da će doktorat biti ukinut u skladu sa odlukom Odbora za profesionalnu etiku.

Danijel Sinani Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na naše pitanje da li će glasati protiv doktorata, Sinani je kratko rekao: „apsolutno“.

Bonus video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar