Foto: Screenshot/RTS

Jaka kiša i nevreme pričinili su veliku štetu u čačanskom kraju. Izlile su se Bresnička reka i Žutaja. Najviše štete pretrpelo je selo Katrga gde su poplavljena dvorišta, oranice, voćnjaci, a voda je ušla u podrumske prostorije u jednom domaćinstvu. Velika šteta je i u ivanjičkom kraju. U golijskim selima veliki broj lokalnih puteva je oštećen, a pokrenula su se i brojna klizišta.

U čačanskom kraju u selu Katrga sinoćno nevreme, obilna kiša i grmljavina načinili su najviše štete. Izlile su se Bresnička reka i Žutaja. To selo je na najnižoj koti na području grada.

Foto: Screenshot/RTS

Voda se teže povlači, a poplavljena su dvorišta, oranice, voćnjaci, a voda je ušla u podrumske prostorije u jednom domaćinstvu.

Na terenu su pripadnici Sektora za vanredne situacije, Civilna zaštita, Crveni krst. Pumpama se izvlači voda i pomaže meštanima u saniranju posledica nevremena.

U proteklom periodu dosta se radilo na saniranju i pročišćavanju kanala, odvoda i kišne kanalizacije. Međutim, nadležni kažu da ta preventiva nije bila dovoljna, jer je pala velika količina kiše za kratko vreme.

Procena je da su oštećeni putevi u dvadesetak sela i to oko 30 kilometara makadamskih puteva. Popis šteta već je počeo.

Foto: Screenshot/RTS

Zbog najavljenih novih padavina uvedeno je 24-časovno dežurstvo svih gradskih službi do petka.

Očekuje se rezultati procene komisije o štetama kako bi se hitno krenulo u sanaciju oštećene infrastrukture.

Sinoć je jaka kiša zahvatila Čačak i okolinu praćena gramljavinom i udarima groma. Zbog udara groma u niskonaponsku mrežu vatrogasci su intervenisali, jer je izbio požar na jednom pomoćnom objektu. Trenutno je nekoliko stotina potrošača i dalje bez struje, pre svega meštani Katrge.

U golijskim selima oštećeni putevi, pokrenula se i klizišta

Velika šteta je i u ivanjičkom kraju. U golijskim selima veliki broj lokalnih puteva je oštećen, a pokrenula su se i brojna klizišta.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže da su u nevremenu najviše stradale mesne zajednice koje se nalaze na planini Goliji.

„Mogu reći da je najteža situacija u Brusniku i jednom delu Ostatije, delu Koritnika gde je bukvalno šteta 100 posto na putnoj infrastrukturi i gde se ne može prići kućama ni terneskim vozilom“, naveo je Mitrović.

Ukazuje da su trenutno komisije na terenu, kao i raspoloživa mehanizacija, ali da će im sigurno trebati pomoć republičke vlasti da se to sanira, jer nemaju dovoljno sredstava.

„Jedino mogu zamoliti građane za malo strpljenje, da pokušamo u narednih sedam do deset radnih dana da osposobimo sve te putne pravce. Što se tiče nasipanja verovatno će dobar deo ostati za proleće“, naveo je Mitrović.

BONUS VIDEO: Veliko nevreme u Nišu, kiša i grad, poplavljene pojedine ulice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar