Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović istakao je u Novom danu da su epidemiološke mere koje su donete od strane Kriznog štaba zakasnele, kao i da se tako nešto ponavlja nekoliko puta od početka epidemije. "Pokazalo se koliko se ne snalazimo, koliko nismo u stanju da predviđamo i preventivno donosimo odluke. Posledice tog nesnalaženja i arogancije su bile pogubne", istakao je Radovanović.

„Epidemiološke mere daleko od toga da su donete na vreme. Ovaj narod je kao pas, koga je vlasnik toliko voleo, da ga je bilo žao da mu iseče rep, pa mu je seckao svaka dva dana po malo. E sad, možete da zamislite kako je psu. Dakle, epidemiološkog opravdanja za uvođenje ovih mera – nema“, istakao je Radovanović.

On podseća da je prošlo godinu dana od čuvene izjave na konferenciji za štampu da je u pitanju „najsmešniji virus“, i ocenjuje da se u tome ogledaju „sva naša lutanja, nesnalaženja“, i ne samo u vreme krize, već „društvenog života uopšte“.

„Tog dana se pokazalo koliko se ne snalazimo, koliko nismo u stanju da predviđamo i preventivno donosimo odluke. Posledice tog nesnalaženja, i te arogancije bile pogubne“, naglašava Radovanović.

On je povodom jučerašnje rasprave ispred Ministarstva zdravlja naveo da se državni sekretar Mirsad Đerlek pokazao kao „vrlo uglađen“, kao i da je „vrlo civilizovano nastupio“, ali napominje da su ga pogodile njegove reči, jer za njih nije bilo utemeljenja.

„Po njegovom ponašanju vidi se da nije dugo vlast. Ostavio je vrlo prijatan utisak. Njemu zameraju skrivanje broja umrlih u Novom Pazaru, međutim, to je nepravda prema tom čoveku. Ista primedba se odnosi na više stotina funkcionera u zdravstvu, koji su to isto to radili. Ali, taj njegov rečnik, to je odudaralo od normalnog razmišljanja“, navodi Radovanović i procenjuje da je od kovida verovatno umrlo dva i po, tri puta više ljudi nego što to prikazuju zvanični podaci.

Odbacuje optužbu da je „general koji non stop priziva da je korona pobedila“ i ističe da je od početka epidemije, zajedno sa Radetom Panićem iznosio javno svoje mišljenje, pa samim tim „nije čekao da se završi bitka“.

„Ja sam u toku prošle godine napisao barem 50 tekstova, dao sam trocifreni broj intervjua, gde sam iznosio svoja mišljenja, a prva tri meseca pandemije sam bio u kontaktu sa medicinskim delom Kriznom štaba, i ukazivao im na pojedine probleme“, naglasio je Radovanović.

„Sve vreme smo blagovremeno predviđali šta će se desiti“, naglasio je naš sagovornik.

Podsetio je i na aktivnost „Ujedinjenih protiv kovida“, na upozorenja o dolasku trećeg talasa i na predloženi spisak mera koje je neophodno preduzeti kako bi se sprečile posledice porasta broja zaraženih.

„Treći talas epidemije bio je nepotrebno veliki, upravo zbog toga što nisu preduzimane mere… Od Nove godine smo imali stagnaciju, a sada imamo sve veću učestalost obolevanja. To je krajnje zabrinjavajuće. Mere nisu poštovane, a uloga u ovakvoj situaciji Kriznog štaba je da bude u stalnom zasedanju i da prema situaciji ‘doteruje’ mere“, smatra Radovanović.

On je ocenio da je snabdevenost naše zemlje vakcinama dobra, ali je istakao da je kineska vakcina „pod velom tajne“, jer Kinezi nisu saopštili koliko je ona delotvorna.

„Odziv možda nije onakav kakv bi se očekivao, ali će i to doći na svoje mesto“, ocenio je naš sagovornik.

Govoreći o novim vakcinama, kao što je ona koja treba da dođe iz Indije, napominje da se radi po licenci, kao i da je vakcina kompanije Džonson i Džonson treba da zadovolji norme.

Upozorio je i na nove sojeve virusa koji su potvrđeni kod nas, koji mogu veoma lako da se prošire i da zaraze veliki broj ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare