"Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanja koji je trenutno na javnoj raspravi, predviđa retroaktivno ozakonjenje nezakonitih diploma na osnovnim akademskim studijama. Međutim, staza za temeljno urušavanje visokog obrazovanja utabana je još septembra 2018. godine, tako da je ovaj Nacrt samo nastavak u smeru koji izvesno vodi obesmišljavanju fakultetskog obrazovanja sa očekivanim ishodom daljeg pospešivanja odliva naših najboljih studenata", navodi profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Podsećanja radi, donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju skupštinska većina je u septembru 2018. donela odluku da su nezakoniti doktorati zakoniti – članu 149. Zakona o visokom obrazovanju dodaje se stav 3. koji glasi: „Visokoškolske ustanove koje su… izdavale diplome o stečenom naučnom nazivu doktora nauka… a nisu imale saglasnost na nastavni plan magistarskih studija prema propisima koji su važili do stupanja na snagu tog zakona, smatra se da su izdavale diplome o stečenom naučnom nazivu doktora nauka u skladu sa zakonom“.

Rečju, ozakonjene su doktorske diplome koje su izdavali fakulteti koji nisu imali licencirane magistarske studije, što je inače bio preduslov za izdavanje doktorskih diploma.

Univerziteti koji su u periodu od 2003-2018. neovlašćeno izdavali doktorske diplome su: Evropski univerzitet Beograd, Megatrend, Univerzitet Alfa Braća Кarić, Univerzitet Edukons Novi Sad, Privredna akademija Novi Sad, Singidunum, Union, Union Nikola Tesla i Univerzitet u Novom Pazaru.

Pročitajte još:

Akreditacione standarde, njihovu implementaciju i kontrolu sprovodi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Кuriozitet je da sporne doktorate nije otkrilo nadležno Ministarstvo već Кomisija za akreditaciju i praćenje kvaliteta (КAPК) u postupku reakreditacije kada se ustanovilo da na tim univerzitetima predaju profesori sa nezakonitim doktorskim diplomama.

Dosledno tome, studenti kojima su ovi profesori predavali i koje su ocenjivali imaju nezakonite diplome osnovnih studija. Ovaj, blago rečeno, skandal, nadležno Ministarstvo je, dakle, odlučilo da razreši kroz retroaktivno ozakonjenje.

STUDENTI. Može li povratak srpskih studenata iz inostranstva da ublaži praksu odliva mozgova, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

Slučaj Nebojša Stefanović

Bivši ministar Nebojša Stefanović je pohađao nastavu na osnovnim studijama u Sava Centru. Nastavu je organizovala firma koja nije bila registrovana za delatnost obrazovanja Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona.

Nostrifikaciju ove diplome je izvršio gore pomenuti Megatrend. Potom je bivši ministar magistrirao 2011. i doktorirao 2013. na Megatrendu koji nije imao licencu za magistarske studije u pomenutom periodu. Rešenjem iz septembra 2018. ova magistratura i doktorat su ozakonjeni. Međutim, problem je u tome što bez obzira na to zakonsko rešenje, magistratura i doktorat i dalje nisu zakoniti jer je nemoguće magistrirati i doktorirati bez diplome osnovnih studija.

In medias res, ovim Nacrtom se taj problem rešava. Raj za partijske diplome i nameštenja. Ali nije sve tako crno. Ovim Nacrtom se regulišu dodatna primanja profesora emeritusa državnih univerziteta angažovanih na master i doktorskim studijama, nezavisno od njihovih primanja u vidu redovnih penzija i na ime članstva u SANU za one emerituse koji su ujedno i akademici.

Svakako je zanimljivo da se u ovom predlogu izmena i dopuna Zakona izlazi u susret interesima jedne interesne grupe (emeritusi državnih univerziteta) i istovremeno ugrožavaju interesi druge interesne grupe iste akademske zajednice (studenti državnih univerziteta).

Lepo je što su se profesori emeritusi izborili dodatna primanja, to jest da ne budu više u neravnopravnom položaju kako je to lepo istakao prof. Кovačević. Međutim, zar nije neophodno da i naše mlade kolege, sa zakonitim diplomama, budu u ravnopravnom položaju?

BONUS VIDEO: Ugovori za 200 najboljih medicinskih diplomaca i obećanje predsenika da će biti bolje: Hoće li mladi lekari i ostati u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar