Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posao u struci danas je dobilo 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji i 200 medicinskih sestara i tehničara koji su školu završili sa najboljim uspehom, preneo je Tanjug.

Najviše lekara i sestara posao je dobilo u Kliničkom centru Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je od danas velika odgovornost na njima i da oni moraju da menjaju zdravstveni sistem.

„Ovo je veliko pojačanje za zdravstveni sistem koji radi 24 sata, 365 dana u godini. Na ovim mladim ljudima je velika odgovornost da brinu o zdravlju svih građana Srbije“, rekao je Lončar.

On je naglasio su svi medicinski fakulteti izabrali najbolje diplomce koji su dobili posao, specijalizaciju i država im plaća doktorske studije.

Najviše diplomaca zaposleno je sa Medicinskog fakulteta u Beogradu , gde se upisuje i najveći broj studenata.

Kroz program zapošljavanja najboljih diplomaca, u prethodne dve i po godine, posao je dobilo 400 lekara – najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, i 500 sestara.

Sa novim zapošljavanjem, u zdravstvenom sistemu radi 500 najboljih diplomaca i 700 medicinskih sestara i tehničara. Zaposleni lekari fakultete su završili sa prosečnom ocenom 9 i 10.

David Šarenac završio je Medicinski fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 10 i posao je dobio na Klinici za kardiologiju KCS, a želja mu je da se bavi interventnom kardiologijom.

„Ovo je ostvarenje sna svakog mladog doktora, jer smo odmah nakon završenog fakulteta i odrađenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita dobili šansu da krenemo da radimo. Sada sledi dalje usavršavanje“, rekao je Šarenac novinarima.

Jelena Šubarić posao je dobila u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, a specijalizacija joj je epidemiologija.

„Znamo da je epidemiologija bila potrebna i ranije, a to se naročito pokazalo sada u ovoj pandemiji. Ona pruža veliku mogućnost za naučnoistraživački rad jer je povezana sa svim granama medicine“, navela je ona.

Kaže da je zapošljavanjem omogućeno mladim lekarima da odlučnije koračaju kroz život, a mladim studentima da vredno uče i marljivo rade na sebi.

I Milica Stevanović posao je dobila u KBC Kosovska MItrovica kaže da joj je budućnost sada bezbedna.

„Sve što sam radila prethodnih šest godina neko je umeo da ceni i nagradi. Generacije koje dolaze imaće sada veći podstrek da rade marljivije i motivisanije“, navela je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare