Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Patrijarh Porfirije poručio je danas u manastiru Prohor Pčinjski, povodom 950 godina od osnivanja tog manastira i 700 godina od upokojenja kralja Milutina koji ga je obnovio, da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstveno u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi posle liturgije pozvao ljude na jedinstvo.

„Rekao mi je jedan čovek ovih dana: Umorni smo od podela. Dosta nam je polarizacija, na mi i oni, na naše i njihovo. Delimo sebe različitim vrstama fanatizma i isključivosti. Osećajem nekoga da je bolji od drugih, a ne vidi sebe, ne vidi tamu u sebi“.

Kako je dodao, reč Hristova „molim te Oče da svi jedno budu“ je poziv na jedinstvo, ali ne poziv na bilo kakvo jedinstvo, ne ono u ideologijama i koje nas deli od drugih nego na „jedinstvo u Hristu“.

„Umorni smo od podela, ali delimo se i onda kada biramo da budemo ekstremno liberalni, da budemo moderni, da nas pohvali svet, da mu se dopadnemo, da nam aplaudira. Ako nam samo aplaudira i ako nas samo hvali, nisam siguran da je sve u redu sa nama, jer ne kažemo mi ljudi već jevanđelje Hristovo ovaj svet u zlu leži“, rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

Liturgiji i besedi su prisustvovali vernici iz svih krajeva zemlje ali i iz Severne Makedonije, a bilo je organizovanog prevoza iz Vranja i Bujanovca. Bilo je i onih koji su noćas krenuli iz Vranja i pešačili do manastira oko 33 kilometara.

Ističe da Crkva nije institucija, već da je sabor i da su svi pozvani da budu Crkva, sve institucije, svaka strana u našem narodu je pozvana da bude jedno u Hristu, jedno u Crkvi.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Centralna proslava počela je Svetom arhijerejskom liturgijom u porti manastira, koju je služio patrijarh srpski Porfirije uz 15 arhijereja SPC i ostalih pomesnih crkava, kao i mitropolit belgorodski Jovan (Ruska pravoslavna crkva).
Okupio se veliki broj vernika, a proslavi godišnjice manastira prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović, kao i lokalni zvaničnic

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar