Poreske olakšice – dobra, ne i dovoljna mera za vraćanje mladih

Društvo 02. mar. 202023:30 > 23:18
Podeli:
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su od 1. januara na snazi poreske olakšice za zapošljavanje stranaca i povratnika iz inostranstva. Sagovornici televizije NovaS kažu da to u suštini nije loša ideja, ali i da mladima novac nije jedina motivacija za povratak.

Mere podrazumevaju da privrednik koji zaposli nekog iz inostranstva i obezbedi mu zaradu veću od 217.656 dinara, tokom narednih pet godina, za tog radnika plaća poreze i doprinose na platu umanjene za 70 odsto.

Poreske olakšice važe i za nekog ko se nakon dve godine vratio u Srbiju, kao i za one koji imaju manje od 40 godina, a koji se vraćaju sa školovanja, pod uslovom da dobiju platu od najmanje 145.104 dinara.

Aleksandar Ljubomirović iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu kaže za televiziju NovaS da oni koji su školovani u inostranstvu moraju da se vrate i doprinesu društveno-ekonomskom razvoju.

“Mislim da bi se, ako ne većina, ogroman broj studenata vratio za platu od 200, 2020 hiljada dinara”, kaže Ljubomirović koji je osnovne studije završio u Minihenu, a nakon sticanja master diplome planira da se vrati u Srbiju.

Prema istrazivanja Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, 27 odsto onih koji se školuju u inostranstvu ima želju da se vrati u Srbiju, ali visoke plate nisu im jedina motivacija.

“Ti studenti žele da osnivaju porodice ovde, da im deca odrastaju ovde, da mogu da ih upišu u obdaništa, u osnovne škole bez nekih kontakata i partijskih knjižica i to je ono što je najbitnije”, naglašava Ljubomirović.

Profesor Ekonomskog fakutelta Ljubomir Savić kaže da ove mere gađaju onu kategoriju ljudi koji su dobro obrazovani, koji imaju dobro iskustvo i koji mogu da i tehnološki i ogranizaciono podignu nivo srpke industrije.

“Onaj ko hoće povlastice, zašto bi dolazio u Srbiju ako to sve na zapadu ima i to tri, četiri puta bolje. Ali računa se na naše ljude koji su možda emotivno vezani, imaj neke dodatne relacije i to u suštini nije loša ideja”, kaže Savić za televiziju NovaS.