Muškarac, depresija
Foto: Shutterstock

Psiholog Leo Ivanišević i sociolog Ratko Božović ocenili su u Novom danu da je vreme u kome živimo uslovilo povećanje broja ljudi koji su depresivni i anksiozni.

Ivanišević potvrđuje da su građani anksiozniji nego što je to bio slučaj u prošlosti, kao i da zbog toga koriste mnogo više lekova.

PROČITAJTE JOŠ

„Anksioznost je u porastu. Prema nekim podacima, svaka 15. osoba u Srbiji ima neki duševni problem, a sve češći ti problemi jesu anksioznost i depresija. To je problem kod nas ali je problem i u svetu. Teško ćemo odrediti jedan uzrok, ali možemo ga pripisati ubrzanju protoka informacija, lošim vestima kojima smo zatrpani svakodnevno i jednoj iluziji pretnje i nesigurnosti kojoj smo sada izloženi“, kazao je Ivanišević.

Prema njegovim rečima, „ovo je prvi put u ljudskoj istoriji da imamo u realnom vremenu informaciju o svakoj užasnoj stvari koja se dogodila bilo gde na planeti“.

Govoreći o društvenim mrežama, kaže da imamo podeljenu sliku, dok smo sa jedne strane izbombardovani svim tim lošim vestima i katastrofama, a sa druge strane smo izbombardovani nekim nerealnim slikama savršenstva, idealnim i nerealnim telima, kao i pričama o uspesima. Ističe da razlika u tim sferama predstavlja idealan način da se kod čoveka razvije anksioznost.

Prilog pogledajte na N1.

BONUS VIDEO Oprezno sa melatoninom: Katarina Bajec upozorava na lekove za nesanicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar