Foto:Miloš Perić/mbpi

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa ministrom poljoprivrede Rusije Dmitrijem Patruševim i tom prilikom istakao važnost razvoja najbolje saradnje u oblasti poljoprivrede između dve zemlje.

Srbija i Rusija imaju sporazum o bescarinskoj trgovini koji našoj zemlji omogućava da praktično sve što proizvede izvozi u Rusiju bez carina“, rekao je Popović.

On je istakao da je to ogromna prednost za srpske kompanije i da taj potencijal u budućnosti moramo da iskoristimo u punom obimu.

Foto:Miloš Perić/mbpi

Popović je istakao da je ukupna vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Rusije tokom 2020. godine iznosila više od 480 miliona dolara.

„Uprkos pandemiji koronavirusa, to predstavlja povećanje od deset odsto u odnosu na vrednost razmene u 2019. godini i rekordan nivo razmene između dve zemlje“, rekao je Popović.

On je naveo da je Srbija lider u Evropi u razvoju naprednih digitalnih rešenja za poljoprivredu.

„Srpski institut Biosens razvija rešenja koja podrazumevaju primenu kosmičkih tehnologija i veštačke inteligencije u poljoprivredi, koja mogu da povećaju prinose do četiri puta, kao i da ostvare uštede za poljoprivrednike do 30 odsto u potrošnji goriva i đubriva“, rekao je Popović.

Ministar Patrušev izrazio je zadovoljstvo zbog uzlaznog trenda rasta obima robne razmene između sve zemlje. On je naveo da će 10. jula stupiti na snagu bescarinski sporazum između Rusije, Srbije i zemalja Evroazijske ekonomske unije koji će doneti nove pogodnosti za izvoz i biti dodatni podsticaj rastu trgovinske razmene u oblasti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između dve zemlje.

Foto:Miloš Perić/mbpi

On je istakao važnost uloge Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije u razvoju odnosa dve zemlje u poljoprivredi i izrazio zahvalnost ministru Popoviću, kao predsedniku Međuvladine komisije, na njegovom ličnom angažovanju na unapređenju srpsko-ruske saradnje u ovoj oblasti.

Ministar Popović izrazio je zahvalnost ministru Patruševu na principijelnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji na očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova.

Popović je naveo da Srbija nikada i ni po koju cenu neće uvesti sankcije Rusiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar