Rajkova pećina Foto: Maja Tufonić/Turistička organizacija Majdanpek

Bujične poplave u opštini Majdanpek nanele su veliku štetu i Rajkovoj pećini. Jak vodeni talas pokidao je reflektore i strujne kablove, naneo veliku količinu blata, ali i ostavio delove pećine pod vodom.

„Radimo na tome da pećinu u što kraćem vremenskom periodu osposobimo za posetioce. Voda je napravila veliku štetu i zbog toga su predstavnici osiguranja obišli pećinu kako bi tačno procenili materijalni iznos štete“, kaže Predrag Radaković, v.d. direktora Turističke opštine Majdanpek.

Rajkova pećina Foto: Maja Tufonić/Turistička organizacija Majdanpek

Šteta koju je nanela bujica reke čije je izvorište u samoj pećini ostavlja dugoročne posledice.

„Reka je dostigla skoro 10 mestara visine, to smo izmerili kada smo ušli. Na drugom spratu nanela je stablo velikih oblina koje ne znamo kako ćemo ukloniti. Od dva horizonta pećine, veći deo suvog je pod vodom, a drugi deo je pod muljem i blatom koji je nanosila rekla“, kažu iz Turističke organizacije Majdanpek.

Zbog poplavljivanja pećine otkazane su brojne zakazane posete.

Rajkova pećina Foto: Maja Tufonić/Turistička organizacija Majdanpek

„Bili smo prinuđeni da otkažemo posetu čak 10 đačkih ekskurzija, ali i preko 20 svakodnevnih individualnih poziva turista koji žele da posete pećinu. Pokušavamo da na gugl pretrazi ispravimo podatak da je pećina trenutno zatvorena zbog poplave“, kažu iz ove organizacije.

Radovi na čišćenju i uklanjanju posledica poplava u pećini čiji su hodnici dugi 2 kilometra su u toku.

„Svakodnevno uključujemo pumpe da prazne hodnike i ispuštaju vodu, nakon toga prelazimo na uklanjanje blata i mulja. Potrudićemo se da do 5. jula osposobimo makar 400 metara za posetioce, s obzirom da će svi ostali radovi trajati jako dugo“, napominju iz majdanpečke Turističke organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar