Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je danas izmene zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova 2021. godine, jer će se popis planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije, odložiti za period od 1. do 31. oktobra, saopšteno je posle sednice Vlade.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkim vodičima i turističkim pratiocima zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom kovida – 19.

Uredba predviđa bespovratnu pomoć u iznosu od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima, koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći po drugim osnovama.

Merom nisu obuhvaćene osobe koje su u radnom odnosu, imajući u vidu da će im pomoć biti isplaćena u okviru programa predviđenih za privredu.

Vlada Srbije usvojila je danas i Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, koji će obezbediti sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara – muzejske građe na sveobuhvatan i svrsishodan način.

Predviđeno je i pooštravanje kaznene politike koja će doprineti zaštiti ovih pokretnih kulturnih dobara, jasno su definisane obaveze muzeja, kao i osnivača, regulisane su njihove centralne i matične funkcije, kao i uređenje teritorijalne nadležnosti u okviru mreže muzeja.

Vlada Srbije donela je i odluku o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Tom odlukom, 720 starih rukopisnih i štampanih knjiga, nastalih u periodu od 15. do 19. veka, dobilo je najveću katogorizaciju u pogledu zaštite.

Danas je usvojena i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti regionalne državne pomoći, a Vlada je izdvojila 319.804.000 dinara za realizaciju Programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu.

Usvojena je i Uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis), koja je sada u celosti usklađena sa evropskim pravnim tekovinama, što je još jedan korak ka daljoj harmonizaciji, u skladu sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar