Grafika

U Srbiji je u poslednja u 24 sata registrovano još 1.249 slučajeva koronvirusa, a preminule su još 23 osobe. Testiran je 6.271, a na respiratoru je 141 pacijent.

Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je registrovano još 989 slučajeva koronvirusa, a preminule su još 23 osobe. Testirano je bilo 6.320, a na respiratoru su bila 153 pacijenta. To je bio prvi dan posle tačno šest meseci u kojem je registrovano manje od 1.000 zaraženih. Danas je, ipak, došlo do novog porasta.

***

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je moguće da u Srbiji, pored britanskog, već postoji i neki drugi soj koronavirusa, kao i da će, ako je to tako, ubrzo biti dostupna i ta informacija. Sa druge strane, virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, u izjavi za Nova.rs, kaže da zvanični rezultati u Srbiji ne beleže prisustvo bilo kog drugog soja, osim britanskog.

„Pretpostavljam da je gospodin Ivanuša takvu pretpostavku izneo na osnovu epidemiološke situacije u susednim zemljama Evrope. Virusi ne poznaju granice i oni će se putovanjem sigurno prenositi iz jedne zemlje u drugu. Do sada, sekvenciranjem virusa u Srbiji nismo utvrdili prisustvo nekog drugog soja, osim britanskog“, rekla je Jovanović.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da je ovo „dobitni trenutak za našu zemlju“ i da bi sada bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo.

On je posebno apelovao na mlade da vakcinišu.

„Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod – kazao je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar