Foto:Shutterstock

Rukovodstvo grada Niša najavilo je danas da će do kraja godine u tom gradu krenuti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević je rekao da je sproveden međunarodni tender za izvođača radova i za nadzor čitavog tog projekta čija je vrednost 85 miliona evra.

Radivojević je rekao da je rok za izgradnju samog postrojenja četiri godine, a za izgradnju prateće kolektorske mreže tri godine.

„Inicijalna vrednost projekta bila je 60 miliona evra, ali je povećana na 85 miliona evra, zbog poremećaja na tržištu i svega što se dešavalo u Evropi i svetu“, rekao je Radivojević na konferenciji za novinare organizovanoj povodom dve godine rada aktuelne gradske vlasti.

On je kazao da projekat ima dva dela, jedan je gradnja samog postrojenja za preradu otpadnih voda za potrebe 286.000 stanovnika, a drugi deo podrazumeva izgradnju preko 60 kilometar kolektorske mreže i punktnih stanica.

Prema njegovima rečima izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda finansiraće se iz IPARD fondova, uz učešće Republike Srbije.

„Grad Niš nema finansijska izdvajanja za taj projekat, ali je uradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve građevinske dozvole. Od švedske Medjunarodne razvoje agencije (SIDA) dobijeno je 1,2 miliona evra za izradu tehničke dokumentacije“, izjavio je Radivojević.

Kako je kazao Radivojević, po završetku radova, postrojenje za preradu otpadnih voda biće jedinstveno u Srbiji.

Izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u poslednje dve decenije najavljivali su svi gradonačelnici Niša, počev od Miloša Simonovića (DS), preko Zorana Perišića (SNS) i Darka Bulatovića (SNS) do aktuelne gradonačelnice Dragane Sotirovski (SNS).

Postrojenje treba da spreči da se godišnje u Nišavu iz Niša ispusti 30 miliona tona otpadnih voda. Za izgradnju postrojenja određeno je 13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, pored sela Lalinca.

***
BONUS VIDEO – Problem otpadnih voda u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar