Vera Ilić Humanitarna organizacija Budi human
Foto: Humanitarna organizacija Budi human

Vera Ilić iz Ljiga rođena je 25.10.2015. godine, prevremeno u 24 gestacijskoj nedelji trudnoće sa težinom od samo 700 grama. Odmah po rođenju prevezena je iz porodilišta u Valjevu na Institut za neonatologiju u Beogradu gde je provela pet meseci.

Verina borba za život počela je zbog krvarenja na mozgu, I i II a zatim i IV stepena, koje je za posledicu imalo otežano disanje potpomognuto mehaničkom ventilacijom u trajanju od tri nedelje. Krvarenje je izazvalo teško oštećenje mozga, hidrocefalusa i ugradnje VP šanta, kao i ostećenja vida. Postavljena joj je dijagnoza cerebralne paralize i epilepsije.

Nakon pet meseci provedenih na Institutu za neonatologiju Vera počinje sa rehabilitacijom i intenzivnim vežbama, prvo na Institutu za majku dete, šest meseci, a zatim zbog celokupne situacije i potrebe da pored fizikalne terapije ima i obezbeđen adekvatan tretman, od strane logopeda, defektologa i psihologa zbog usporenog psihomotornog razvoja, prelazi na lečenje u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Sokobanjska, gde se i danas leči.

Pored cerebralne paralize i hidrocefalusa njeno stanje prate i drugi zdravstveni problemi. Slabije vidi na desnom oku zbog retinopatije i nosi naočare, međutim i pored svih problema sa kojima se suočava Vera je vesela i pametna devojčica, ali ne može da se iskaže u potpunosti, govori samo par reči pa su joj potrebni intenzivni logopedski tretmani. Ona samostalno sedi, ne puzi zbog hipertonusa cele desne strane, i uz pridržavanje se oslanja na noge.

Da bi prohodala i progovorila potrebna su joj ortopedska pomagala, fizikalne terapije, operacije tetiva po Ulzbatu – fibrotomija, neurorehabilitacija robotikom u inostranstvu, lečenje u banjskim uslovima, logopedski tretmani, sredstva za specijalističke preglede operacije i rehabilitacije u zemlji i inostranstvu kao i za putne troškove i smeštaj.
Svih ovih godina troškove lečenja snosili su roditelji. Za dalje smo potrebni svi mi da pomognemo kako bi Vera napredovala. Za njen prvi korak! Budimo humani ! Pomozimo Veri !

Slanjem SMS poruke:
Upišimo 1098 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1098 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216413-47
Uplatom na devizni račun: 160600000121677916
IBAN: RS35160600000121677916
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

BONUS VIDEO: Protestna šetnja prosvetara

Foto: Nemanja Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar