Žarko Trebješanin Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Posledice pandemije, svih ograničenja i mera koje podnosimo nas tek očekuju, upozorava psiholog Žarko Trebješanin. "Da se sutra sve ovo zaustavi, tek onda će krenuti navala na psihijatre i psihologe, upravo zbog svega što su ljudi pretrpeli", objašnjava Trebješanin za Nova.rs.

Neizvesnost, stalno iščekivanje, odluke i mere koje se međusobno potiru, sva uskraćivanja sa kojima živimo – sve to ostavlja danak. Ipak, Trebješanin apeluje da se pozovemo na razum, koji, poručuje on, jedino može da nam pomogne.

„Nije lako, ali zbilja mislim da čovek treba da bude racionalan, jer ipak je malo detinjasto da kažemo: dosadilo nam je. Naravno, svima nam je dosadilo, ali šta će biti ako se još više epidemija proširi i ako bude problem koga smestiti u krevet, a kome odmah potpisati smrtnu presudu?“, pita se naš sagovornik.

Ipak, ovaj iskusni psiholog napominje da potpuno prepuštanje beznađu, tugovanju, očaju i depresiji nikuda ne vodi.

„To je ćorsokak iz kojeg se nigde ne stiže. Mora čovek da se privede svesti i da shvati razumno da je situacija ozbiljna i da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da prođe što pre moguće, a neće brzo proći“, surovo je realan Trebješanin.

Trebješanin je prokomentarisao i čitavu atmosferu u kojoj su donete nove mere. Svemu je prethodila tenzija i zahtev medicinskog dela Kriznog štaba da se kontakti potpuno ograniče i uvede policijski čas. To se, ipak, nije dogodilo, nađeno je međurešenje, prema kojem ugostiteljski objekti, kafići i tržni centri neće raditi tokom ovog vikenda, otvaraju se tek u ponedeljak.

„Krizni štab je bio odlučan da budu neke oštre i drastičnije mere da bi se ovo zaustavilo. Objektivno gledano, jeste veliki porast broja zaraženih i može da dođe do raspada zdravstvenog sistema i šta onda? Vrlo brzo je sve prokomentarisao i Aleksandar Vučić, bilo je jasno da to neće biti baš tako drastično. Mogli smo da pretpostavimo da će biti upravo ovo – neka polovična mera, da se nešto kao malo pooštri, ali u suštini to nije ništa, to je čista kozmetika. To je neka vrsta kompromisa“, ocenjuje Trebješanin.

On zapaža i dominaciju političkog nad medicinskim delom Kriznog štaba.

„Medicinski deo nije zadovoljan, ali oni nemaju snage da kažu onom političkom delu: Ako ćete vi da donosite odluke, onda vam mi ne trebamo. I da se povuku. To bi bio jedan odgovor na ovo stanje u kojem politika ipak diktira mere, a ne struka“, poručuje Trebješanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar