Foto: FoNet/Marko Dragoslavić, Privatna arhiva

Bura nakon protesta poljoprivrednika se polako smiruje, ali njihovi problemi su i dalje ostali. Poljoprivrednik iz okoline Vršca Darko Grbić za Nova.rs kaže da su zbunjeni, jer nisu sigurni ko je od aktulenih pregovarača sa Vladom zaista iz njihovih redova. Podcrtava i da nije tačno da su svim poljoprivrednicima isplaćene subvencije.

Putevi širom Vojvodine početkom novembra prošle godine bili su blokirani tačno devet dana nakon čega je Vlada, može se reći, delimično popustila pozivajući ratare na razgovore, koji i danas traju, na šta su oni pristali.

Međutim, da se stanje na terenu ne popravlja previše, pokazuje i svedočenje Darka Grbića iz sela Vlajkovac u okolini Vršca. On se zemljoradnjom bavi već 20 godina.

Sagovornik Nova.rs navodi da sastanke koji se sada odvijaju u Vladi vidi kao neku vrstu kupovine vremena. Kaže i da nije tačno da se svima isplaćuju subvencije, o čemu govore i iskustva njegovih poznanika.

Foto: Printscreen Nova/Video

„Lažu da su subvencije isplaćene, jer nisu. U tri sela u okolini Vršca poljoprivrednicima nisu isplaćene subvencije“, kaže Grbić.

Ove godine registrovanje za dobijanje subvencije preko portala eAgrar, prema rečima našeg sagovornika, bio je otežan i zbog činjenice da je trajao proces komasacije zemljišta, što predstavlja ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela i preraspodelu vlasništva nad njima, pri čemu se smanjuje broj parcela i omogućava obrada pravilnijih parcela.

PROČITAJTE JOŠ

„Do prošle godine smo dobijali normalne subvenije, uprkos tome što je trajao proces komascije. Sada je to nemoguće uraditi, jer nas eAgrar ne prepoznaje. Ove godine ili nisu dobili subvencije ili je to bilo delimično za jedan hektar, dva…Ja sam dobio za 11 hektara, moje komšije za dva ili bukvalno ništa“, kaže naš sagovornik.

Veliki problem predstavljaju i fantomska poljoprivredna gazdinstva.

„Što se tiće fantomskih gazdinstava, izgleda da ih eAgrar nije prepoznao, pa možemo i mi da im pomognemo, ako ima ta opcija“, kaže ironično ovaj poljoprivrednik.

Dodaje i da se dešava da gazdinstva koja nisu u sistemu PDV, odnosno koja nemaju nikakv promet robe, uzmu u zakup svu državnu imovinu, pa onda oni koji se zaista bave tim poslom ne mogu ništa da dobiju.

„Ja sam nadležnom ministarstvu prijavljivao fantomska gazdinstva, preporučivali su mi da to uradim anonimno, ja nisam hteo, ipak oni treba da se kriju od mene, a ne ja od njih“, navodi Grbić.

Od subevcija koje su dobili 2023. godine, vraćali su, kako kaže – dugove.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Znamo ljude iz našeg sela koji se ne bave poljoprivredom, a ‘obrađuju’ na stotine hektara. S druge strane, znamo i ljude koji ne žive ovde, a vode se kao da su tu. To je klasika za ovaj režim. Prošle godine smo bili opljačakani, otkupili su naš kukuruz za 14, 15 dinara, mi smo to morali da prodamo, kako bismo se razduživali, mislim to je van pameti“.

Udruženja koja dolaze na sastanke u Vladu Srbije, kojima prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, zbunjuju ih, kako kaže naš sagovornik.

„Mi poljoprivrednici ne znamo ko nas više predstavlja u Vladi, kao da su to ljudi koje je režim nametnuo, ne znamo kome da se okrenemo, ko je tu u SNS, a ko nije….“.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je početkom godine da je uz pomoć eAgrara ubrzan proces prijava i isplate subvencija.

Najavila je i oštrije i konkretnije kontrole u 2024. godini kada je reč o subvencijama, odnosno objasnila da subvenciju ne može da koristi neko ko se ne bavi zaista poljoprivrednom proizvodnjom.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar