Saobraćajna policija zabranila je članovima udruženja Znamo da ne damo prilaz Vladi Srbije Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Učesnici protesta potiv iskopavanja litijuma, koji su se oko 15:00 časova okupili ispred zgrade Vlade Srbije večeras su, nešto posle 19:00 časova, nakon što ih je saobraćajna policija upozorila se se sklone sa raskršća ulica Kneza Miloša i Nemanjine, seli na kolovoz.

Na kolovozu je njih desetak, a još toliko ih stoji na pešačkom prelazu.

Nakon što su odbili da poslušaju policiju, seli su na pešački prelaz.

„Vlast je poslala maricu i desetak policajaca na nas. Legitimisali su nas i tražili da se pomerimo sa kolovoza.  Pustili su saobraćaj, ali nikoga nisu priveli, bar za sada“, kaže za Danas Marijana Petković, jedna od organizatora ekološkog protesta ispred Vlade Srbije.

Dodaje da su se svi, koji su legitimisani, ponovo vratili i seli na asfalt, u nameri da se odatle ne pomeraju.

Zlatko Kokanović, potpredsednik Udruženja građana “Ne damo Jadar” kaže za Danas da policija  pokušava da izvrši pritisak na okupljene građane da se sklone.

„Nismo im dozvolili, pa je saobraćajna traka koju su pustili ponovo zatvorena. Za sada odolevamo, ali nije isključeno da nekoga u narednim satima neće privesti“, kaže Kokanović.

Saobraćaj Nemanjinom ulicom je uspostavljen, ali je Ulica Kneza Miloša i dalje blokirana.

Dok je policija legitimisala sve učesnike skupa koji su bili na kolovozu i trotoaru i beležila njihove podatke, medijske ekipe su zamolili da stanu sa strane.

Saobraćajna policija zabranila je članovima udruženja Znamo da ne damo prilaz Vladi Srbije Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Ispred zgrade Vlade Srbije je trenutno više policajaca u civilu nego učesnika protesta, javlja reporter FoNeta.

Ispred Vlade Srbije danas je održan protest protiv iskopavanja litijuma na kojem je bilo prisutno par stotina ljudi. Na protest je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), ukazujući da nije stvarno stavljena tačka na projekat Jadar Rio Tinta.

Okupljenima su se obratili, između ostalog, Marijana Petković i Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar, dok je predsednica SEOS Ljiljana Bralović kritikovala Beograđane što nisu izašli u većem broju da podrže protest.

BONUS VIDEO: Bralović o malom broju ljudi na protestu: Tiho, da ne probudimo Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar